Carmen Sarcină aduce mascaţii la Târgu Jiu

De 15 ani pregăteşte Ansamblul „Roua” din Cloşani, recunoscut pentru obiceiurile puse în scenă. Deşi la bază este educatoare, Carmen Sarcină a renunţat la catedră pentru a se dedica tradiţiilor transmise din moşi-strămoşi. A cules textele vechi de la bătrânii satului, melodiile şi respectă cele mai mici detalii necesare pentru a pune în scenă obiceiurile de peste an. Împreună cu membrii ansamblului a colindat ţara în lung şi în lat în speranţa că cele învăţate de la bătrânii satului vor rămâne în conştiinţa poporului.

Ansamblul  condus de Carmen Sarcină este format din 40 de membri, copii şi adulţi. „Noi avem prinse în cadrul ansamblului ca spectacole mai multe obiceiuri precum cele de Florii, Sânzienele sau Dragobetele”, afirmă aceasta. Cele mai spectaculoase sunt însă obiceiurile de iarnă, specifice zonei, cum ar fi Piţărăii cu măşti. Acesta este înrudit cu „Mascaţii” din nordul Moldovei şi se păstrează numai în această parte a Gorjului. „Este un obicei care se desfăşoară în ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie. Se pleacă dintr-un capăt al satului în jurul prânzului şi se ajunge seara în capătul celălalt, unde se organizează hore”, spune Carmen Sarcină.

Ce înseamnă Piţărăii?

Totul este organizat până la cel mai mic detaliu. În jurul prânzului copiii însoţiţi de părinţi sau de bunici îmbracă straiele de Crăciun ţesute la război şi pleacă cu traistele la colindat. Fiecare copil are în mână o nuieluşă de alun colorată în alb şi negru. Partea cea mai interesantă este apariţia mascaţilor în decorul obiceiului. „Băieţii trecuţi de 18 ani merg şi se îmbracă în costume de bărbaţi şi de femei, iar pe feţe poartă măşti confecţionate din blană. Mascaţii poartă tălăngi la picioare pentru a face cât mai mult zgomot, totul pentru a alunga răul din sat”, spune Carmen Sarcină.

Cu acest obicei o să fie prezenţi şi la Târgu Jiu, în cadrul Alaiurilor datinilor de iarnă.

Album solo

Carmen Sarcină este şi solistă de muzică populară, având deja un album scos pe piaţă. Pentru că a crescut într-o familie în care tradiţiile erau la ele acasă, mama fiind rapsod popular, iar bunicul creator de texte populare, Carmen Sarcină a înţeles că menirea sa este să transmită mai departe măcar o părticică din lumea satului de altădată. „Nu puteam să stau departe de cântec, de joc şi de spectacol. Eu compun textele, scenariile şi poeziile din timpul scenetelor. Ascult ce spun bătrânii şi încerc să redau toate aceste elemente care deja au început să dispară. Este vorba şi de comoditatea oamenilor care preferă să stea în faţa televizoarelor decât să se implice”, mai menţionează solista.

Vizualizări: 216

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: