Care e limita de alcoolemie în România și ce prevede noua lege!

Noua lege privind combaterea alcoolului la volan impune o pedeapsă uriașă pentru șoferii băuți sau drogați. Mulți șoferi însă, mai ales cei veniți din afara țării, nu știu care este în prezent limita de alcoolemie în România și când se consideră infracțiune consumul de alcool.

Pedeapsa pentru conducere sub influența alcoolului au fost majorată substanțial de autoritățile din România. De acum, permisul de conducere poate fi suspendat chiar și 10 ani în cazul celor prinși băuți sau drogați la volan.

Noua lege de combatere a alcoolului la volan a intrat în vigoare și, prin aceasta, a fost modificat Codul Penal iar instanța de judecată poate dispune o pedeapsă uriașă pentru șoferii băuți sau drogați.

„Pedeapsa complementară a interzicerii […] pe o perioadă de la 1 la 10 ani, în cazul interzicerii dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanță” se stabilește, acum, prin Art. 66 (1 – i) din Codul Penal.

Judecătorul poate dispune, în plus față de sancțiunea stabilită de lege, ca permisul să fie suspendat timp de 10 ani. Practic, se dublează sancțiunea pentru conducere sub influența alcoolului când fapta e încadrată la infracțiune.

Ordonanță de Urgență 195/2002 stabilește limitele de alcool pur în aerul expirat și concentrația acestuia în sânge. Astfel, o concentrație cuprinsă între 0.01 mg/l și 0.40 mg/l alcool în aerul expirat, e considerată contravenție. În această situație, se aplică o amendă de până la 3.300 de lei iar permisul va fi suspendat 90 de zile. 

„Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.”, stabilea ART 336 din Codul Penal. Prin noua lege, judecătorii pot dispune și aplicarea unei sancțiuni complementare. Astfel, dreptul de a conduce se poate suspenda până la 10 ani.

Vizualizări: 1,815

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: