Burlan: Poate 2032 ne va oferi alte surprize

Complexul Energetic Oltenia a intrat în linie dreaptă pentru realizarea centralelor pe gaze și a parcurilor fotovoltaice. Acestea din urmă, opt la număr, ar trebui să funcționeze din 2024. În schimb, pentru centralele pe gaze de la Turceni și Ișalnița, oficialii companiei au înaintat ca termen începutul anului 2027. 

Până atunci, Daniel Burlan, președintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia, a dat de înțeles că nu vor fi închise grupuri pe cărbune. "Parcurile fotovoltaice nu pot să înlocuiască grupurile pe cărbune. Doar cele pe gaze pot", a spus Burlan.

Centrala pe gaze ce va fi realizată la Ișalnița ar urma să fie făcută cu ajutorul Alro Slatina. Pentru cea de la Turceni, nu s-a parafat nimic. Înțelegerea inițială cu cei de la Tinmar a căzut. 

"Avem constituite patru societăți de tip SPV avându-i ca parteneri pe cei de la OMV. Avem consultantul selectat pentru asistență pe perioada implementării acestor proiecte. Toate cele 8 parcuri vor fi puse în funcțiune în 2024. Pentru centrala pe gaz de la Ișalnița, avem o selectie deja: Alro Slatina. Estimăm sfârșitul anului 2026, începutul lui 2027 pentru punerea în funcțiune a acestei capacități. Pentru cealaltă centrală de la Turceni, am avut o procedura de selecție. Avem discuții cu acționarul și partenerul care fusese selectat inițial să găsim soluții, poate împreună cu acea societate. Dacă nu, vom relua procesul de selecție astfel încât să nu întârziem termenele pe care ni le-am propus", a declarat Daniel Burlan, președintele Directoratului CE Oltenia. 

Două grupuri energetice urmau să se închidă de la finalul acestui an, dar termenele au fost amânate. Ținând cont de afirmațiile lui Burlan, acestea nu vor funcționa doar în 2023 pentru că nu se pot închide capacități pe cărbune fără sa fie pus altceva în loc. "Nu se vor putea închide in niciun caz. Nu există alte capacități care să înlocuiască grupurile pe cărbune. Parcurile fotovoltaice nu pot să înlocuiască grupurile pe cărbune. Doar cele pe gaz pot să înlocuiască grupurile pe cărbune. Doar atunci putem discuta despre eventuala închidere a celor pe cărbune", a mai spus Burlan, într-un interviu la Antena 1. 

E sau nu 2032 sfârșitul mineritului din România? Depinde. "Este un termen pe care și l-a asumat România, ca și alte state europene, pentru phase-out-ul pentru cărbune. Contextul geopolitic, energetic actual a demonstrat că apar tot felul de situații și e nevoie de acest tip de energie. Poate 2032 ne va oferi alte surprize", a conchis Burlan.

Vizualizări: 2,208

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: