Burduja anunță cât va fi energia pe cărbune peste trei ani. Sub 1%!
România este una dintre ţările care şi-au asumat un plan foarte ambiţios de decarbonizare, în prezent aproximativ 14% din energia produsă în ţară fiind pe bază de cărbune, urmând ca în 2026 să ajungă la circa 0,3%, a afirmat joi ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la un eveniment de specialitate.
"Suntem una dintre ţările care şi-au asumat un plan foarte ambiţios de decarbonizare. Astăzi discutăm de aproximativ 14% din energia produsă în România pe bază de cărbune. Din totalul energiei, 14% este din cărbune. În 2026, acest procent va fi de aproximativ 0,3% deci, practic, vom fi carbon free din perspectiva cărbunelui în doar câţiva ani de zile. Sigur că asta pune şi nişte provocări pe masă - şi pot să vă spun că n-am cum să uit sau să ignor faptul că atunci când am fost în Valea Jiului, unde mai sunt vreo 2.032 de mineri, în 89 erau 55.000 - deci vă daţi seama ce transformare. Dar, unul dintre cei 2032 de mineri a venit la mine la un moment dat, în parcursul vizitei oficiale, m-a tras de mânecă şi mi-a spus: Domnule ministru, veniţi puţin. Vă rog. Domnule ministru, uitaţi-vă la mâinile astea - şi am rămas mut. A spus: domnule ministru, vedeţi mâinile astea negre? Pun pe masă, pentru trei copii, o pâine albă în fiecare zi - şi n-ai cum să ignori, ca ministru, ca om, ca român, povestea acestor oameni. Am ţinut în mod special să vă împărtăşesc această experienţă pentru că mi-a plăcut foarte mult ce am găsit în acest cod de bune practici - şi anume că toate investiţiile pe care le faceţi generează şi locuri de muncă şi vorbim de peste 20.000 de locuri de muncă. Asta e o veste bună pentru oamenii precum domnul pe care l-am cunoscut în Valea Jiului", a menţionat Sebastian Burduja, citat de Agerpres.
El a subliniat că tranziţia inteligentă către o economie bazată pe o energie cât mai verde înseamnă şi oportunităţi, iar pe acestea "noi suntem datori să le captăm împreună: mediul public, mediul privat". Ministrul Energiei a mai spus că banii pentru investiţii trebuie să ajungă în piaţă cât mai repede, scrie digi24.ro.