Buncăre insuficiente şi în paragină. Unde ne adăpostim în caz de dezastru?
Situație alarmantă la nivelul județului Gorj. În cazul producerii unor situaţii de urgenţă, gorjenii nu ar avea unde să se adăpostească pentru că buncărele sunt insuficiente. În tot Gorjul există 69 de astfel de adăposturi civile, însă cei mai mulți dintre gorjeni nu au prea auzit de ele.
Cele mai multe adăposturi civile au fost construite înainte de 1989, iar de atunci nu au fost reabilitate. „La nivelul județului Gorj există 69 de adăposturi civile. Dintre acestea, 36 sunt la nivelul municipiului Târgu Jiu. Cel mai mare din Târgu Jiu este situat pe strada Ciocârlău, SC Artego. Cel mai mare din județul Gorj este la Turceni. Buncărul de acolo are o capacitate de adăpostire de 2.300 de persoane”, a declarat Florin Chisim, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Gorj.
Cele mai multe adăposturi din Târgu Jiu sunt construite în subsolurile blocurilor. Acestea sunt administrate de proprietarii apartamentelor din respectivele blocuri. Sunt adăposturi pe străzile Plopilor, Săvinești, Iosif Keber, Aleea Mioriței, 1 Decembrie sau Comuna din Paris, la Colegiile Naționale „Spiru Haret” și „Virgil Madgearu”, Vama Târgu Jiu sau Parchetul Județean. În multe dintre ele, locatarii şi-au amenajat propriile spaţii de depozitare.
Inventariate şi reabilitate
„Din luna iulie a acestui an, Primăria Municipiului Târgu Jiu și Inspectoratul pentru Situații de Urgentă au demarat o acțiune de inventariere a adăposturilor de protecție civilă, iar cele care nu corespund normelor de adăpostire vor intra într-un proces de reabilitare. Acțiunea se va termina în luna septembrie, urmând ca fiecare dintre adăposturi să fie marcat cu semnul distinctiv internațional de protecție civilă care este prevăzut în articolul 66, paragraful 4 al Protocolului adițional la Convențiile de la Geneva din 1949”, a declarat Anamaria Ianc, purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu Jiu.
Adăposturile antiaeriene au rolul de a adăposti populaţia în caz de război și sunt semnalizate printr-un triunghi albastru, încadrat într-un pătrat portocaliu.
Unde se ascund șefii județului
Tot la Târgu Jiu, sunt și două puncte de comandă unde vor ajunge șefii instituțiilor. Este vorba despre primarul municipiului, prefectul județului, șeful Inspectoratului Județean de Poliție ori alți directori de instituții publice care se vor ocupa de restabilirea ordinii din aceste puncte de comandă. Acestea sunt dotate cu echipamente la standarde europene. Unul dintre centrele de comandă este chiar la subsolul Prefecturii Gorj.
La țară, oamenii se adăpostesc în beci
Și în mediul rural, sunt construite buncăre. Însă prea puține. Autoritățile au mers pe ideea că oamenii se pot ascunde în beciurile caselor în caz de cutremur ori calamitate sau conflict armat. La Turcinești, de exemplu, unul dintre adăposturile construite tot de comuniști se află la subsolul primăriei, acolo unde salariații și alți câțiva localnici s-ar putea feri din calea unui eventual pericol. Adăpostul este dotat cu uși masive de fier. Acesta este foarte bine construit, fiind din beton. Cu toate acestea, localnicii preferă să rămână acasă. „Ies afară din casă. Am un beci unde să mă ascund dacă e ceva. Cred că aș avea timp să fug într-un beci în caz de cutremur”, ne-a declarat un localnic din Turcinești. „Ne adăpostim prin casă, sub tocul de la ușă. Am și un beci unde pot să mă ascund”, ne-a spus un alt bărbat care locuiește în apropierea primăriei.
În curând, pompierii vor demara o campanie de verificare a tuturor acestor adăposturi de protecție civilă pentru că multe dintre ele au nevoie de reabilitări serioase.