Bonuri de masă în schimbul frigiderelor vechi

Au dat frigidere ori televizoare vechi și au primit, în schimb, bonuri de masă. Tot mai mulți gorjeni sunt încurajați să recicleze și să scape de aparatele electrocasnice vechi din curte ori din casă. Autoritățile din Gorj desfășoară o campanie amplă de reciclare a aparatelor vechi în circa 50 de localități.

Marți, au fost strânse aparate electronice și electrocasnice vechi din localitățile Crușeț și Dănciulești. Oamenii au scos la poartă toate deșeurile casnice și au primit tichete de masă în loc.

S-au bucurat că au făcut curățenie în case și curți și își pot cumpăra și mâncare cu tichetele primite în schimbul vechiturilor. “Eu am avut cinci televizoare, un frigider vechi. Din televizoare, cred că mai și mergeau, dar nu mai aveam ce să fac cu ele. Eu mă uit la unul. Sunt bune bonurile, că ne luăm mâncare de ele”, a spus un localnic. „Am dat două frigidere. Unul încă mergea, avea nevoie de freon, dar mă împiedicam de el prin curte. Am auzit în boxă la mașină că au venit băieții și le-am scos la poartă să le adune. Am primit patru bonuri, de 40 de lei. Ne sunt de folos”, a spus un alt localnic.

Mulți dintre localnici au scos la poartă câte patru, cinci televizoare vechi și multe frigidere ruginite. „A venit și ploaia și am crezut că nu mai vin băieții. Am scos la poartă două televizoare și un monitor de calculator. Sunt vechi, nu mai merg de mult și ne ocupau loc degeaba prin casă”, a mărturisit o femeie.

În prima parte a campaniei, s-au strâns deja aproximativ 80 de tone de electronice și electrocasnice vechi. „Este o acțiune care se desfășoară foarte bine. Dacă anul trecut am avut 35 de primării care s-au implicat, anul acesta, am ajuns la 49 de localități. Dacă anul trecut, am reușit să strângem în toată campania 80 de tone, până acum, doar în jumătate din campanie am strâns 80 de tone. Sperăm ca la sfârșit, să strângem peste 100 de tone de deșeuri vechi”, a declarat Luis Popa, directorul Serviciului Județean de Gestionare a Deșeurilor Gorj.

Pentru fiecare televizor, oamenii primesc un tichet de 10 lei. Dacă acesta este mai greu de 15 kilograme, localnicii încasează câte două bonuri pe care le pot folosi la orice magazin. „Oamenii primesc tichete. Sunt fericiți că scapă de aceste vechituri din ogradă și se bucură și de aceste bonuri cu care pot să meargă la cumpărături. Suntem primul județ din România care reușește să facă o astfel de campanie la nivel atâtor localități față de alte județe unde nu se face nimic”, a mai spus Luis Popa.

Campania de strângere a aparatelor vechi continuă până la data de 21 octombrie. Din unele localități unde nu s-au strâns toate la prima vizită, mașinile vor reveni. Este exemplul comunei Scoarța, unde oamenii au cerut să mai treacă încă o dată pe la ei mașinile care colectează deșeurile pentru că au multe prin curte și vor să scape de ele.

Galerie foto




Vizualizări: 18,871

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: