Bobaru: Rezultatul PNL a fost dezastruos. Ar trebui să demisionăm toţi!
Constantin Bobaru, primarul liberal de la Bumbeşti Jiu, este dispus să demisioneze din structurile de conducere ale partidului, după rezultatul dezastruos obţinut de PNL, la alegerile parlamentare. Bobaru recunoaşte că electoratul din Bumbeşti Jiu este unul pesedist, însă spune că acesta este rezultatul deciziilor greşite luate de PNL. Deşi i s-a reproşat în repetate rânduri că are o anumită afinitate faţă de PSD, primarul de la Bumbeşti Jiu spune că niciodată nu a făcut blat cu vreun partid. Bobaru a lansat şi un atac la adresa lui Severus Militaru, despre care spune că nu-i putea transfera capitalul său de voturi.
Rep.: Credeţi că actuala conducerea liberală de la Gorj ar trebui să demisioneze?
C.B.: După părerea mea, cred că toţi cei care am avut o anumită poziţie în structurile de conducere ale PNL ar trebui să ne dăm demisia şi să organizăm alegeri în toate structurile de conducere ale partidului, oamenii să spună dacă trebuie să rămână o parte din actuala conducere, dacă trebuie oameni noi. Dacă se va pune problema ca actualul Comitet Executiv sau Biroul Executiv să-şi asume răspunderea pentru rezultatul dezastruos al PNL şi eu voi fi unul care îmi voi depune demisia. Până la urmă răspunderea este una colectivă, toţi avem o parte din vină, dar nu în proporţie egală.
Rep.: Aţi adus partidului doar 12% din voturi. Cum comentaţi rezultatul obţinut de PNL la Bumbeşti Jiu?
C.B.: La Bumbeşti Jiu a fost un dezastru, dar eu l-am anticipat. La Bumbeşti Jiu dintotdeauna a fost un electorat pesedist, la alegerile care au avut o componentă strict politică. Localitatea Bumbeşti Jiu are orientare de stânga, excepţie fac alegerile locale. Mai în glumă, mai în serios, trebuie să spun cât de valoros sunt eu aici şi cât de mult mă încurcă partidul, când candidez la locale. M-am uitat acum, la parlamentare, şi am văzut că partidul n-a avut voturi pe toată localitatea câte am avut eu la primar într-o secţie, într-adevăr şi prezenţa la vot a fost alta. Sunt unele chestiuni care cântăresc foarte mult pentru locuitorii din Bumbeşti Jiu, pe vot politic. În momentul de faţă, noi suntem un PNL lărgit, cu o aripă PDL.
Rep.: Ce i-a afectat atât de mult pe locuitorii din Bumbeşti Jiu, de nu aţi reuşit să-i convingeţi să voteze candidaţii partidului dumneavoastră?
C.B.: Oamenii nu uită că la Bumbeşti Jiu, Guvernul PDL a închis spitalul. Redeschiderea spitalului a fost posibilă datorită lui Victor Ponta. Noi atunci aveam un ministru liberal, iar eu am bătut la uşa domniei sale de vreo patru ori pentru a emite un ordin ca să dea paturi. Dacă nu era premierul Ponta nu puteam să redeschid spitalul. Un alt aspect este că atunci când Uzina Mecanică Sadu avea probleme, eu băteam pe la uşile ministrului liberal de atunci, Vosganian. Era o oportunitate mare că în structurile de conducere ale Romarm să avem un director din Bumbeşti Jiu, pe domnul Boian, dar un ministru liberal s-a gândit la vremea respectivă că Boian nu este bun ca director la Romarm şi l-a dat afară. Lucrurile astea nu se pot şterge din memoria oamenilor, sunt chestiuni particulare ale zonei. Eşecul PNL nu a fost numai la Bumbeşti Jiu, a fost la nivel naţional.
Rep.: Dacă eraţi dumneavoastră pe lista PNL, credeţi că puteaţi ridica scorul partidului?
C.B.: Eu nici în viaţă, nici în politică, nu sunt un ipocrit. Nu-mi place să-mi arog merite pe care nu le am, dacă eram pe listă nu schimbam în spectaculos scorul, poate creştea un procent-două, pentru că a fost un vot covârşitor dat PSD. Ce puteam face eu, dar sunt bucuros că nu l-am făcut, deşi am avut această pornire interioară, puteam să fac în interiorul Partidului Naţional Liberal ce a făcut Ciocea la PSD. Mă gândeam să candidez independent şi cred că luam şi eu câte voturi a luat Ciocea. Gândiţi-vă ce catastrofă era pentru PNL Gorj, dacă din 16% îi mai luam şi eu 6-7 procente. N-am făcut-o, m-am oprit gândindu-mă la deznodământ.
Rep.: Vi se reproşează faptul că aveţi o oarecare afinitate faţă de PSD?
C.B: Asta e părerea lor, este o minciună crasă, eu n-am făcut niciodată pact cu PSD sau cu un alt partid, dar nu-mi pot permite niciodată să lucrez împotriva localităţii mele. Oamenii politici care comentează că eu anumite afinităţi pentru PSD au fost învăţaţi să ajungă parlamentari prin munca altora. Eu le-am spus că nu sunt dispus să-mi sacrific localitatea pentru a da portofolii cuiva. Bobaru n-a candidat la alegerile astea şi n-am insistat să fiu pe listă pentru a nu mă face de râs. Cine nu se pricepe la politică să nu facă politică. Nu pot să transfer eu capitalul meu de popularitate lui Militaru. Cât a avut Militaru la Motru? Atunci când voi avea afinităţi pentru PSD plec la PSD. Peste 4 ani mă mai gândesc, acum am plecat pe un drum şi voi merge pe acest drum.