Bilanțul Salvamont pentru luna decembrie a anului trecut

Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România (A.N.S.M.R.) și Consiliul Serviciilor Publice Salvamont au centralizat activitatea, pe luna decembrie a anului 2023, a celor 74 de formații salvamont aparținând celor 42 de structuri județene sau locale Salvamont din cele 25 de județe cu activitate de salvare montană din România.


Chiar dacă nu a fost foarte multă zăpadă pe pârtii, luna decembrie a fost caracterizată printr-un număr mare de turiști pe munte, fapt ce a impus asigurarea asistența de salvare montană la un nivel maxim, zilnic, un număr de 500 – 600 de salvamontiști aflându-se la datorie în zonele montane cu afluență turistică mare, în punctele medicale și de intervenție din circa 100 de posturi și baze salvamont.


În această perioadă salvamontiștii au fost solicitați să intervină în 681 acțiuni de salvare și de acordare a primului ajutor medical, acțiuni în care au fost salvate 767 de persoane. Dintre acestea, 279 de persoane accidentate au fost predate serviciilor SMURD sau de Ambulanță, șase persoane au fost predate elicopterelor SMURD-IGAV, iar șase persoane au decedat pe munte, sarcina salvamontiștilor reducându-se la recuperarea acestora și transportul pentru predarea la serviciile IML.


Din numărul total de intervenții, 485 de intervenții au avut loc pe domeniile de practicare a sporturilor de alunecare, 133 de intervenții au avut loc în restul zonei montane, 54 de persoane s-au prezentat și au beneficiat de prim ajutor la cabinetele medicale ale bazelor Salvamont, iar nouă intervenții au avut loc în afara zonei montane, în locuri greu accesibile, acțiuni la care salvamontiștii au fost solicitați să intervină cu mijloacele și tehnicile lor specifice pentru soluționarea cazurilor.


În perioada de referință echipele Salvamont au derulat patru acțiuni de căutare cu drone, două acțiuni cu echipaje de căutare salvare canine și două acțiuni cu scafandri.

Prin Dispeceratul Național Salvamont-Vodafone/Fundația Vodafone au fost primite, direct, 625 de apeluri prin care anunțau accidente montane și patru apeluri care anunțau incendii în zona montană și submontană, restul apelurilor de urgență fiind primite și preluate direct de către salvamontiști prin Serviciul Unic de Urgență 112 sau prin dispeceratele locale ale echipelor salvamont.

În luna decembrie s-au înregistrat 1396 de apeluri prin care solicitau informații despre zona montană, dintre acestea, 585 de apeluri au fost primite de Dispeceratul National Salvamont-Vodafone/Fundația Vodafone, restul de 811 de apeluri fiind făcute direct structurilor Salvamont locale sau județene.

Vizualizări: 361

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: