Bate vântul în şcolile profesionale. Nici bursele nu mai sunt o motivaţie pentru elevi
Învăţământul dual nu a fost pe placul elevilor din Gorj. Foarte puţine locuri au fost ocupate în acest an în şcolile profesionale, deşi copiii primesc masă, cazare şi bursă de până la 500 de lei în fiecare lună. Mai mult decât atât, la finalizarea studiilor, tinerii ar putea primi şi un loc de muncă în cadrul societăţilor care sponsorizează şcolarizarea.
La nivelul judeţului Gorj, au fost puse la dispoziţia celor care vor să îmveţe o meserie aproximativ 600 de locuri. Mai puţin de jumătate au fost şi ocupate până la această dată. „În perioada 7-8 septembrie, se va desfăşura etapa de admitere în locurile rămase libere în învăţământul profesional de stat şi în învăţământul dual. În judeţul Gorj, înainte de etapele de repartizare, au fost prezentate în oferta educaţională 590 de locuri, dintre care au fost ocupate 282 şi 308 au rămas vacante pentru această etapă”, a explicat Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj.
Beneficii
Învăţământul dual a rămas o necunoscută pentru elevii gorjeni chiar dacă ar fi avut mai multe beneficii. Primesc o bursă de 500 de lei lunar, le sunt asigurate masa şi cazarea, precum şi stagiile de pregătire în cadrul unităţilor care sponsorizează specializările. Complexul Energetic Oltenia, Hidroelectrica ori Artego sunt doar câteva dintre firmele care s-au implicat în acest proiect. „Pentru locurile de la învăţământul dual oferite de Colegiul Tehnic «Henri Coandă» din Târgu Jiu, elevii au posibilitatea să opteze pentru profesia de strungar, sudor, electrician în aparate şi echipamente electrice şi energetice, câte zece locuri au fost disponibile pentru fiecare specializare şi au rămas libere 9, 8, respectiv 8 locuri pentru aceste specializări. Ei beneficiază de cazare şi masă gratuită, de echipamente de muncă şi de practică. De asemenea, vor primi până la 500 de lei lunar pentru a se pregăti la cel mai înalt nivel în aceste meserii”, a mai explicat Georgeta Popescu.
A fost şi un liceu unde nu a fost ocupat niciun loc în cadrul învăţământului dual. Este vorba despre Colegiul Tehnic „Gheorghe Magheru” din Târgu Jiu, unde au fost scoase la bătaie 28 de locuri pentru care nu s-a arătat nimeni interesat. În schimb, doar cinci locuri au mai rămas libere la Colegiul Auto „Traian Vuia”, pentru specializarea mecanic auto.
INTERES
Au fost ocupate integral clasele de tinichigiu auto de la Colegiul Auto, de mecanic auto de la Colegiul Tehnic nr. 2 din Târgu Jiu ori de sudor de la Colegiul Tehnic „George Coşbuc” din Motru. La liceul din Bustuchin, mai sunt libere doar 6 locuri la clasa de instalator. A fost şi o şcoală unde cererea a fost mai mare decât oferta. La Liceul Tehnologic din Turceni, 16 tineri şi-au depus documentele pentru a ocupa unul dintre cele 14 locuri disponibile pentru a deveni sudori.