Bătaie de joc pentru fermierii gorjeni. Vând lapte cu 50 de bani și ajunge la raft de 20 de ori mai scump

La nivelul județului numărul crescătorilor de animale este într-o continuă scădere, iar puținii fermieri pe care îi mai are Gorjul se gândesc serios să-și vândă efectivele. Fără susținere de la stat, fără subvenții, cu scumpiri la motorină și furaje, fermierii au ajuns bătaia de joc a firmelor de desfacere a produselor lactate.

În această situație este și un fermier din comuna Crasna. Gorjeanul are aproximativ 2.000 de ovine și câteva sute de bovine. De ani buni laptele de capre îl dă la o firmă din județul vecin, Vâlcea cu 57 de bani pe litru. Laptele bio de la Crasna ajunge în export, mai exact în Germania unde se vinde și de 20 de ori mai scump.

”De câțiva ani lucrez cu o firmă de la Horezu, din județul Vâlcea care vine și îmi ia zilnic laptele de la fermă. Îmi dau 57 de bani pe litru de lapte de capră bio, iar pentru noi producătorii asta înseamnă bătaie de joc, dar nu avem ce face, nu avem alternative. Statul nu ne susține cu nimic. Eu iau zilnic aproximativ 400 de litri de lapte de la cele 1000 de capre și nu am piață de desfacere. Sunt obligat să îl dau pentru că și brânză dacă aș face din el, nu am unde să vând o cantitate atât de mare. Firma din Vâlcea e cam singura din zonă care vine să-mi ia laptele pe care îl dă la export. Din ce am înțeles de la ei au contract cu Germania. Pentru laptele de vaca nici nu am mai făcut contract”, a precizat Gheorghiță Mălăianu. 

Prețul de mizerie cu care fermierii sunt obligați să vândă laptele cu acoperă cheltuielile. ”Dacă la vaci folosim mulgătoare electrice, noi mulgem oile manual. Avem angajați care fac asta și trebuie să le plătim salarii, contribuții la stat, motorina s-a scumpit, cerealele s-au dublat. Noi iarna nu producem nimic, doar consumăm.  Prețul este de nimic, dar nu avem ce să facem cu 400 de litri pe care noi îi mulgem zilnic. La vite am lăsat vițeii să sugă. Toți vor lapte igienic la cutie pentru care dau 10 lei pe litru în supermarket dar laptele acela e de la noi, și ne cer o grămadă de autorizații și analize. Nu îmi ia laptele fără probe”, a mai spus fermierul din Crasna.

Fermierii cred că la mijloc este o politică menită să încurajeze importul. ”Eu nu primesc subvenții pentru bovine că nu am avut contract unde să dau laptele, numai că termenul a fost foarte scurt și nu am avut timp să fac. Totul se face pentru băieții deștepți nu pentru toți fermierii de rând să zic așa. La mijloc este o mafie. Laptele pe care eu îl dau firmei din Horezu ajunge în Europa. E lapte bio și se vinde acolo mult mai scump decât la noi în țară unde la raft este de 20 de ori mai scump decât pleacă din fermă. Noi mâncăm toate mizeriile de import în materie de lactate făcute din prafuri și potențatori de arome. Noi mâncăm din afară și pe ale noastre bio le mănâncă străini. Mergem spre rău și până la urmă o să renunțăm și la animale că asta se dorește. Efectiv ne descurajează. Acum trebuie să fac din nou contract pentru lapte și sigur prețul nu va crește dar sunt nevoit că nu am alternativă”, a mai spus Gheorghița Mălăianu.

Vizualizări: 1,437

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: