Bani puţini pentru spitalele cu multe internări
Spitalul Bumbeşti Jiu aşteaptă finanţarea de la Casa Asigurărilor de Sănătate, însă managerul se teme că nu vor fi contractate nici anul acesta paturile solicitate. Conducerea spitalului consideră că se fac discriminări la împărţirea banilor, unităţi cu spitalizări mai puţine primind fonduri mult mai mari. Managerul Aurel Stolojanu este contrazis de reprezentanţii CAS Gorj, care spun că spitalele sunt plătite în mod echilibrat, proporţional cu numărul de paturi. Lipsa fondurilor şi cheltuielile mari fac ca medicii de la Spitalul Bumbeşti Jiu să fie plătiţi mai puţin decât cei de la alte spitale din judeţ.
Spitalul Bumbeşti Jiu a primit, anul trecut, de la Casa Asigurărilor de Sănătate, cu 700.000 de lei mai puţin ca în anul 2008. Managerul spitalului se teme că situaţia se va repeta şi în 2015, întrucât în ultimii 2-3 ani s-a mers pe aceeaşi sumă. Acesta consideră că Spitalul Bumbeşti Jiu este discriminat la împărţirea fondurilor. „Avem 112 paturi, dintre care doar 81 sunt contractate, ceea ce înseamnă 71%. Noi am fost defavorizaţi, dacă am fi trataţi egal cu celelalte spitale din judeţ ar trebui să avem contractate 80% din paturi, adică 90 de paturi. În anul 2014 am primit mai puţini bani decât în anul 2008, mai exact 4,7 milioane de lei, faţă de 5,4 milioane de lei cât am primit în anul 2008. Anul trecut s-a mers pe ceea ce a fost acum doi ani. Cel mai clasic criteriu este indicele de utilizare a paturilor, însă în cazul nostru nu se ţine cont de acest indice. Noi avem spitalizări multe şi bani puţini. Sunt spitale în judeţ care au un indice de utilizare a paturilor de 50% şi primesc mai mult cu 100.000 de lei/lună decât noi, care avem un indice de 70%”, a declarat Aurel Stolojanu, managerul Spitalului Bumbeşti Jiu.
În aceste condiţii nu sunt acoperite cheltuielile, iar medicii nu pot fi plătiţi la fel ca la alte spitale. „Noi avem 350 de internări pe spitalizare continuă/lună şi 280 de internări spitalizare de zi/lună. De asemenea, lunar avem cel puţin 40 de intervenţii chirurgicale. Toate astea sunt consumatoare de bani. Nu ne putem acoperi cheltuielile şi de aceea plătim gărzile puţin mai mult decât minimul. Alte spitale plătesc 50% în zilele nelucrătoare şi 100% în sărbătorile legale. Legea este permisivă, iar automat medicii se duc acolo unde primesc mai mulţi bani. Vrem să fim şi noi trataţi egal cu celelalte spitale”, a mai precizat Aurel Stolojanu.
CAS: Spitalele sunt plătite echilibrat
Reprezentanţii Casei Asigurărilor de Sănătate Gorj îl contrazic pe managerul Spitalului Bumbeşti Jiu. „Noi am fost echilibraţi faţă de toate spitalele. Mă surprinde poziţia domnului Stolojanu, pentru că dumnealui este un manager foarte bun care cunoaşte formulele matematice după care se repartizează banii. Din anul 2011, la nivel de judeţ s-a tot redus numărul de paturi, dar reducerea s-a făcut proporţional la toate spitalele. De exemplu, s-au redus câte 10% din paturi la toate spitalele, chiar dacă unele au fost mai mici, iar altele mai mari. Spitalele sunt plătite echilibrat, în funcţie de numărul de paturi şi de indicatori. Numărul de paturi este stabilit de o comisie mixtă CAS-DSP”, a declarat Daniel Şurlea, directorul adjunct CAS Gorj.