Băleşti: Monument pe locul unde a murit fiul lui George Coşbuc
Un fost profesor de limba engleză din Băleşti a început construcţia unui monument chiar în apropierea restaurantului „Fântâna lui Coşbuc”, în locul în care şi-a pierdut viaţa, acum mai bine de un secol, unicul fiu al scriitorului George Coşbuc.
Lucrarea „Strigătul” va avea o înălţime de 12 metri şi este realizată din piatră masivă. Amprenta la sol este sub forma unei cruci. Ion Mălăescu, în vârstă de 71 de ani, fost profesor de limba engleză la Școala Gimnazială „Constantin Săvoiu” din Târgu Jiu, are în gospodărie o altă lucrare similară, dar de o înălţime mai mică, de 8 metri.
„Este o operă militantă”
Profesorul Ion Mălăescu spune că opera sa are cel puţin două semnificaţii: un mesaj pentru cei care o privesc, dar şi strigătul de durere al scriitorului George Coşbuc, care şi-a pierdut unicul fiu în acel loc, în urma unui accident de maşină. „Această lucrare plânge pentru lumea întreagă, nu doar pentru cetăţenii din Băleşti sau Târgu Jiu. Este o operă militantă, pentru ca oamenii să încerce să fie mai buni. Are o legătură şi cu tragedia prin care a trecut George Coşbuc, la pierderea unicului său fiu. Imită aripile unei păsări şi gâtul. Corpul este pământul. Picioarele pot fi oriunde în lume. Este o pasăre care plânge în faţa lumii. Singura răsplată pe care trebuie să o facem este să încercăm să fim mai buni”, a explicat Ion Mălăescu.
„Ar simboliza strigătul marelui scriitor”
Lucrarea este aproape de final, iar în cel mult o săptămână va fi gata. Opera a fost realizată cu sprijinul administraţiei locale din Băleşti, care a alocat suma de 10 mii de lei pentru realizarea monumentului. „Este o iniţiativă luată de către mine împreună cu membrii Consiliului Local şi cetăţeanul nostru care realizează această operă. Gândul meu a fost să aşezăm monumentul chiar acolo, lângă locul unde acum 102 ani marele scriitor George Coșbuc și-a pierdut ființa cea mai dragă, copilul domniei sale. Dacă opera se numește «Strigătul», am spus că trebuie să fie amplasată chiar acolo la locul tragicului eveniment, pentru că ar simboliza strigătul marelui scriitor. Nu am stabilit încă o dată pentru inaugurarea acestei opere”, a explicat Mădălin Ungureanu, primarul comunei Bălești.
Alexandru Coşbuc a murit în vara anului 1915, la vârsta de 19 ani. Sumbrul eveniment l-a afectat pe Coşbuc, care nu a mai putut să scrie după pierderea băiatului.