Băile Tuşnad, o destinaţie de relaxare şi tratament
Staţiunea Balneoclimaterică Băile Tuşnad, denumită şi "Perla Ardealului", este situată în partea sudică a Depresiunii Ciucului, la o altitudine de 650 m, între Munţii Harghita şi Bodoc, într-un frumos defileu al Oltului. Temperatura medie anuală este scăzută, de doar 8°C, în iulie 17,5°C, iar în ianuarie -7°C.
Zona a devenit cunoscută în urma vindecării miraculoase a unui fiu de cioban, ceea ce a atras atenţia asupra apelor cu efect curativ din zonă. Despre izvoarele de ape minerale cu efecte curative din zona staţiunii Băile Tuşnad se menţionează încă din secolul al XVIII-lea. Staţiunea a fost distrusă în timpul revoluţiei din 1849, ulterior fiind reconstruită, pentru ca apoi în anul 1861 să fie cunoscută sub numele de Băile Tuşnad, iar în anul 1968, prin Hotărâre a Consiliului de Miniştri, Băile Tuşnad devine oraş.
Este una dintre cele mai frumoase staţiuni montane nu numai din judeţul Harghita, ci şi din ţară, fiind accesibilă pe DN 12 sau pe linia CF 400 Braşov - Deda şi se află la 32 km sud de Miercurea-Ciuc. Staţiunea, de importanţă internaţională, se află într-un loc deosebit de frumos, pe versantul vestic al masivului vulcanic Ciomad, în defileul Oltului la 656 m altitudine, în mijlocul unor păduri de brazi şi foioase, având un aer deosebit de curat, foarte bogat în ioni negativi.
Oltul este cursul de apă principal al staţiunii, iar Lacul Ciucaş care este plasat în mijlocul staţiunii a fost creat în scop turistic. Prezenţa emanaţiilor de CO2 şi a apelor minerale au permis practicarea tratamentelor terapeutice şi au creat condiţiile necesare pentru ca oraşul să devine o staţiune balneoclimaterică importantă.
Mofetele sunt legate de vulcanismul din zona Carpaţilor Răsăriteni şi sunt valorificate în cura balneară. Mofeta naturală folosită în scop terapeutic este un fenomen unic în lume.
Izvoarele Stănescu, Apor si Mikes (cu ape minerale carbogazoase, cloruro-sodice, bicarbonatate), mofetele şi climatul subalpin sunt factorii naturali de cura ai staţiunii Tuşnad.
Obiective turistice în zonă şi împrejurimi: Lacul Sfanta Ana (950 m) situat la 25 km de staţiune, lac de origine vulcanică, unicat în Europa Centrală şi de Est, Tinovul Mohos (1056 m) situat lângă Lacul Sfânta Ana, declarat rezervaţie naturală, cu specii rare de plante, Biserica franciscană baroc din Şumuleu (35 km) care deţine una dintre cele mari instalaţii de orgă din Ardeal, Lacul Roşu (115 km.) cel mai mare baraj natural din Romania, Defileul râului Olt, Stânca Şoimilor (848 m), Cheile Varghişului - Poiana Narciselor (monument al naturii).