Autoritățile statului se acoperă în cazul fetiței târâte pe asfalt de procuror. Primele comunicate!
Autoritățile statului încep să reacționeze în cazul Sorinei, fetița de opt ani luată cu procurorul și cu mascații de la asistentul maternal, din Baia de Aramă. Reamintim că Sorina a fost crescută de asistentul maternal de la vârsta de un an și două luni și a refuzat să fie luată de lângă oamenii cărora le spune mamă și tată. Sorina a fost târâtă zeci de metri de procurorul de la Curtea de Apel Craiova, Maria Pițurcă. Bineînțeles, autoritățile încearcă să convingă opinia publică de faptul că sunt acoperite de lege și de hârtii.
Reacția poliției
"În referire la aspectele apărute în spațiul public, cu privire la misiunea polițiștilor, derulată astăzi, pe raza localității Baia de Aramă, județul Mehedinți, facem următoarele precizări:
Polițiștii I.P.J. Mehedinți au fost delegați, de procurorul de caz, să pună în executare un mandat de percheziție într-un dosar de lipsire de libertate, emis de Curtea de Apel Craiova.
Percheziția a avut loc într-o locație unde se afla un minor care a fost dat spre adopție prin hortărâre judecătorească definitivă.
Toate activitățile de la fața locului au fost coordonate de procurorul de caz, numărul polițiștilor prezenți în acea misiune stabilindu-se după o analiză realizată anterior, care a avut în vedere inclusiv riscurile la adresa ordinii publice care pot să apară pe fondul unui impact emoțional puternic.
În fapt, analiza s-a dovedit a fi corectă întrucât, într-un interval relativ scurt de timp, la fața locului s-au adunat aproximativ 50 - 60 de persoane.
Așadar, reiterăm faptul că principala misiune a polițiștilor a fost asigurarea și menținerea unui climat de liniște în zonă, iar în interiorul locuinței au intrat 3 polițiști care au însoțit procurorul de caz și reprezentanți ai DGASPC", se precizează în comunicatul Polițieii
Reacția Protecției Copilului
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie a decis să explice cazul fetiței, care nu este pentru prima dată în atenția opiniei publice.
”Deschiderea adopției pentru copilul a cărei situație este mediatizată a fost realizată încă din 2013. Pe toată perioada de valabilitate a adaptabilității copilului, au fost realizate demersuri pentru identificarea în plan intern a unei familii/persoane adoptatoare însă nu s-a reușit finalizarea unei adopții cu o familie/persoană cu reședința obișnuită în România. În cadrul procedurii de adopție aplicate copilului, au fost selectate 120 de familii atestate din România, dintre acestea o singură persoană a dorit să participe la o primă vizită a fetiței dar care a refuzat ulterior continuarea procedurii de adopție.
Înainte de demararea procedurii de deschidere, DGASPC Mehedinți a informat asistentul maternal asupra faptului că fetița urma să fie declarată adoptabilă însă acesta a declarat în scris că nu dorește adopția copilului. Prin urmare, asistentul maternal a avut ocazia de a opta cu privire la adopția copilului, însă a preferat să opteze pentru refuzul unui astfel de demers, existând dovezi scrise în acest sens.
Decizia cu privire la încuviințarea adopției a fost luată de către instanța judecătorească, singura instituție din România care se poate pronunța în acest sens.
Asistentul maternal este persoana care se ocupa de creșterea, îngrijirea și educarea unui copil aflat în plasament pe o perioadă determinate de timp, respectiv până la reintegrarea copilului în familia naturală sau pană la adopția acestuia. Activitatea lui se desfășoară în baza unui contract cu caracter special, aferent protecției copilului, încheiat cu direcția generală de asistență sociali și protecția copilului.
Demersul realizat astăzi de către organele abilitate și nu de reprezentanți ai instituțiilor de protecție a copilului, a vizat executarea unei sentințe judecătorești privind încuviințarea adopției, pentru a cărei aplicare fostul asistent maternal manifesta opoziție.
Reamintim că persoana de la care a fost luat astăzi copilul nu mai avea calitatea de asistent maternal, acesteia fiindu-i retras atestatul și implicit încetat contractul de muncă în luna mai 2019. Prin urmare, la acest moment copilul era reținut ilegal de o persoană care, din punct de vedere al legislației, nu avea nici un drept asupra copilului. Motiv pentru care, familia adoptatoare a depus plângere penală fată de fostul asistent maternal, pentru reținere ilegală a copilului, demers susținut și de către alte instituții.”, precizează ANPDCA.
Reacția DGASPC Mehedinţi
„Direcţia nu a fost informată cu privire la preluarea minorei. Noi tot ce am aflat este din spaţiul public şi nu ni s-a solicitat prezenţa în cadrul operaţiunii, nu am fost informaţi cu privire la preluarea minorei de astăzi. Cazul este cunoscut, pentru că, în data de 23 aprilie 2019, s-a încuviinţat adopţia minorei spre o familie, persoane care au devenit părinţii minorei şi singurele îndreptăţite să exercite drepturile şi obligatiile părinteşti. Noi, până de curând, am acţionat raportat la circumstanţele cauzei şi am luat în considerare interesul superior al copilului, adică am mai fost să preluăm copilul, cu reprezentanţi din cadrul direcţiei, dar nu s-a preluat, pentru că minora nu a vrut să meargă, mai departe noi nu ştim ce s-a întâmplat astăzi, noi nu avem informaţii oficiale cu ceea ce s-a întâmplat astăzi. Până în aprilie era la un asistent maternal profesionist, avea un an şi câteva luni fetiţa când a fost luată în asistenţă maternală. Nu era înfiată, era în plasament la asistent maternal profesionist", a declarat, pentru MEDIAFAX, Oana Lazăr, psiholog în cadrul Biroului Adopţii şi Postadopţii, din cadrul DGASPC Mehedinţi.