Au demonstrat că CEO le-a distrus casa. Câţi bani au luat!
Doi locuitori dintr-un sat de lângă Motru au câştigat procesul cu societatea CE Oltenia, reuşind să obţină despăgubiri pentru repararea casei. Familia Huidu a acţionat CE Oltenia în judecată acuzând că locuinţa lor a fost degradată din cauza căii ferate din apropierea casei, dar şi a unui canal colector ce trecea chiar pe proprietatea lor. Oamenii au câştigat peste 200 de mii de lei noi, decizia dată în iunie fiind definitivă. Ca ei sunt şi alte câteva zeci de gorjeni, care reclamă fie zgomotul cauzat de benzile transportoare, praful de cărbune sau trepidaţiile care le dărâmă casele.
Elena şi Oraţie Huidu au cerut în instanţă ca societatea CEO să plătească contravaloarea materialelor și manoperei pentru executarea lucrărilor de reparaţii capitale la imobilele proprietatea reclamanţilor şi au câştigat. CEO a construit o cale ferată uzinală ce trece la aproximativ 6-7 metri faţă de casa de locuit, calea ferată fiind la o cotă superioară faţă de imobilele proprietatea familiei din Lupoaia.
Oamenii au spus la proces că prin activitatea de transport a cărbunelui pe calea ferată, cu timpul, ca urmare a trepidaţiilor produse de garnitura supradimensionată a celor 50-60 vagoane, la structura de rezistență a construcţiilor au survenit degradări reprezentate de fisuri ale fundaţiilor și pereţilor, tencuiala s-a exfoliat, infiltraţiile de apă au dus la apariția mucegaiului în imobile.
Expertiza a demonstrat că CEO e vinovat
Ei au mai reclamat că în gospodărie persistă umiditatea ce provine și de la un canal colector construit în zonă de CE Oltenia, ce curgea pe sub calea ferată și pe proprietatea reclamanţilor. Oamenii spun că în timp apa nu a mai fost dirijată controlat și a inundat gospodăria degradând-o.
CEO s-a apărat susţinând că la câţiva metri de casa acestora este şi drumul 671 B Motru – Baia de Aramă, pe care se desfăşoară un trafic greu şi intens, vibraţiile produse de acesta putând afecta construcţia reclamanţilor.
Însă expertul din dosar a ajuns la concluzia că CEO este vinovat de problemele apărute la construcţia familiei Huidu. Expertul geolog a susţinut că imobilele prezintă multiple fisuri în pereţi, elevaţii și tavane pe direcţii diferite, igrasie, iar cauzele cele mai probabile ale acestor degradări sunt existenţa la cca. 8 m de casa de locuit a unei căi ferate și a unui canal colector dalat cu piatră spartă.
A mai apreciat că degradările sunt datorate în proporţie de 80-85% infiltraţiilor și deversărilor din canalul colector şi a vibraţiilor produse de garniturile de tren care circulă pe calea ferată uzinală. A mai concluzionat expertul că apele provenite din abataje se descarcă pe sub canalul de gardă al căii ferate și nu sunt preluate de canalul de scurgere care traversează proprietatea reclamanților. Expertul a concluzionat că CEO va trebui să despăgubească aceşti oameni cu suma de 289.846 lei, dar instanţa a stabilit că suma corectă este de 233.325,6 lei.