Ar putea merge să se vaccineze în alte orașe: ”Nu ar fi bine să se închidă. Distanțele sunt mari!”
Facturile tot mai mari de la energia electrică, dar şi la gazele naturale îşi pun amprenta din ce în ce mai mult asupra instituţiilor publice. Acum au de suferit şi centrele de vaccinare.
Primarul din municipiul Motru s-a gândit să închidă centrul de vaccinare din oraş şi asta după ce factura la gazele naturale a fost una imensă. Nu mai puţin de 35.000 de lei are de plătit edilul pentru încălzirea clădirii.
”Este o factură destul de mare, având în vedere facturile de pe luni trecute. În aceeaşi perioadă, anul trecut, o factură la această locaţie nu depăşea 7.000 de lei în funcţie de temperaturile de afară. De această dată, ne-a venit o factură de 35.000 de lei pentru gaz”, a spus primarul Cosmin Morega.
Edilul ia în calcul ca centrul de vaccinare să nu mai fie în subordinea lui şi să fie alocat spitalului sau către medicii de familie. Acesta a cerut şi sprijinul DSP-ului.
”Dacă dumnealor găsesc variante să poată suporta, centrul poate funcţiona. În caz contrar, voi face o adresă pentru a fi relocat, mutat în altă parte pentru a reduce aceste cheltuieli. Nici bugetul local nu o să-şi permită câteva luni de acum încolo să plătim aceste facturi”, a mai spus edilul.
Nici oamenii nu văd cu ochi buni această decizie, mai ales că nu au unde să mai meargă pentru a se imuniza. ”Nu ar trebui să fie închis, atunci se va aglomera în altă parte. Să te mai duci şi să mai stai şi acolo la alte cozi(...) Dacă se închide centrul, unde mai mergem. Cei care sunt din împrejurimi, toată lumea vine aici la Motru. Nu are unde să meargă. Mai este un centru la Baia de Aramă. Este o distanţă foarte mare între cele două centre de vaccinare”, spun oamenii.
Fluxul celor care merg să se imunizeze a scăzut în ultima perioadă, însă cadrele medicale sunt de părere că centru nu ar trebui să fie mutat în spital. ”Aici este deja o tradiţie şi cei mai multi vin aici. La medicii de familie se prezintă mai puţini decât aici. Acum iarna s-a cam dus, mai sunt două luni, cheltuielile vor fi mai mici. Încercăm să vedem ce se intamplă si cu aceste cheltuieli(...) Ar trebui să rămână deschis datorită faptului că fiind singurul centru din zonă şi distantele sunt mari, ideal ar fi să rămână aici. Sunt multi oameni în vârstă”, au spus două cadre medicale ale centrului de vaccinare.
Dacă în urmă cu două luni centru de vaccinare primea peste 250 de oameni pe zi, acum nu sunt mai mult de 40. Tot în acest centru se vaccinează şi cei mici.