APM Gorj, apel către populaţie: Daţi de mâncare berzelor!
Autorităţile de mediu din Gorj au făcut un apel către primării şi cetăţeni pentru a veni în sprijinul berzelor, rămase fără mâncare din cauza zăpezilor căzute în ultima vreme. „Cel mai clar semn că barza are nevoie de ajutor este atunci când pasărea se apropie de oameni”, au spus reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Gorj.
La nivelul judeţului Gorj vin anual circa 170 de berze, conform ultimelor statistici efectuate de Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj. Berzele pot fi găsite în această perioadă cu preponderenţă pe raza localităţilor Teleşti, Cîlnic, Godineşti, Stăneşti sau Tismana. La nivel naţional au fost înregistrat sute de apeluri şi sesizări de berze albe aflate în pericol din cauza valului de frig. La Gorj, nu au fost încă primite astfel de sesizări. „Am pus pe site-ul nostru, al APM, nişte instrucţiuni cu ce să facă cetăţenii. Barza îşi arată disponibilitatea de a fi ajutată în momentul în care se îndreaptă spre oameni. Dacă fuge, n-are nevoie. Acum nu au fost temperaturi extraordinar de scăzute, ca să îngheţe. Normal ar fi ca în situaţia în care văd că este îngheţată, să o ia din cuib. Am anunţat autorităţile locale şi cetăţenii ca în momentul în care sesizează că pasărea are nevoie să o ia în gospodărie, să o adăpostească, să-i dea hrană, apă, până trece perioada rece”, a declarat Nicolae Giorgi, directorul APM Gorj.
Primarul din Cîlnic a încercat vineri să le dea o mână de ajutor înaripatelor, însă acestea şi-au luat zborul. „Am încercat şi noi să le salvăm de dimineaţă. Am găsit trei berze, erau în zăpadă, în luncă, aproape de drum, dar au fugit, n-am putut să le iau, să le adăpostesc undeva. Păreau înfrigurate şi neputincioase, dar dacă şi-au luat zborul, mă gândesc că încă mai aveau putere. La noi sunt multe cuiburi pe o arteră de drum. Intenţionam să le ducem într-o încăpere unde este cald, un fel de sală de festivităţi, folosită doar la evenimente mai mari. Îmi propusesem să le cumpăr nişte carne, pentru că am înţeles că nu mănâncă cereale”, a explicat Dumitru Vulpe, primarul comunei Cîlnic.
Autorităţile le-au transmis gorjenilor să nu elibereze barza seara, dacă o vor ajuta, ci doar dimineaţa sau la ora prânzului. Societatea Ornitologică Română a instalat hrănitori în 14 oraşe din România, pentru a ajuta păsările să treacă de iarnă.