Apicultorii gorjeni aşteaptă cu disperare ajutorul de minimis
Disperare în rândurile apicultorilor gorjeni! Din cauza precipitaţiilor din perioada aprilie-iulie, apicultorii înregistrează pierderi majore. Diferenţele mari de temperatură dintre zi şi noapte le-au ţinut pe albine în stup, în timp ce ploile abundente au avut ca efect reducerea cantităţii de nectar din flori. Dacă în anii trecuţi recoltau 15-20 de kilograme de miere la stup, acum apicultorii spun nu recoltează nici măcar un gram de miere. Oamenii aşteaptă ajutoarele de minimis promise de Guvern pentru ca familiile de albine să nu moară de foame.
Apicultorii aşteaptă să fie sprijiniţi financiar către Guvern. Reprezentanţii instituţiilor agricole spun că există un proiect de hotărâre care prevede un ajutor financiar de 50 de lei/stup. „Există un proiect de Guvern care prevede un ajutor de minimis pentru apicultori, mai exact 50 de lei/stup. Din câte am înţeles, în prima şedinţă de Guvern va fi supus aprobării. Cererile ar trebui depuse de către apicultori până în luna septembrie, iar în octombrie să se dea banii”, a declarat Alin Petrică, directorul Camerei Agricole Gorj. Apicultorii au nevoie să fie ajutaţi pentru că au investit foarte mulţi bani în biostimulatori pentru a alimenta familiile de albine pentru ca acestea să nu moară de foame. Asta pentru că în loc să aibă miere în faguri, albinele au consumat şi din rezervele de miere ale stupilor.
„Este cel mai prost an de când se face apicultură”
Apicultorii se plâng că niciodată nu le-a mers aşa de rău ca acum. „A fost cel mai prost an de când se face apicultură. La salcâm n-a mers, n-a mers nici la polifloră, suntem în situaţia în care trebuie să alimentăm albinele ca să acumuleze ceva pentru rezervele de iarnă. Ca să pregătească şi să facă puiet tânăr pentru iernare trebuie să le alimentăm de acum”, a declarat Constantin Mitrescu, vicepreşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine Gorj.
Oamenii au trebuie să facă şi cheltuieli suplimentare din cauză că albinele s-au îmbolnăvit. „În ce mă priveşte nici nu am murdărit centrifuga, anul acesta, pentru că nu am avut cu ce, a fost foarte rău. În plus, s-au îmbolnăvit şi stupii şi trebuie cheltuieli suplimentare. Într-un an bun, se făceau 15-20 de kilograme de miere/stup. Cine a făcut pastoral a scos 20-25 de kilograme de miere/stup, pe o familie puternică, numai la floarea soarelui. Acum nu a ieşit nici măcar un gram de miere pe stup”, a precizat Gheorghe Mitrescu.
SPERANŢE
Apicultorii îşi fac speranţe în ceea ce priveşte ajutorul de minimis promis de Guvern, deşi sunt convinşi că sunt condiţii greu de îndeplinit. „Am înţeles că s-ar da 50 de lei/familie. S-ar putea ca suma să se diminueze în condiţiile în care numărul de familii de albine înmulţit cu 50 de lei depăşesc plafonul alocat judeţului Gorj. Sunt foarte multe condiţii de îndeplinit: să avem adeverinţă, autorizaţie sanitar-veterinară, stupii să fie numerotaţi, să aibă certificat de producător solicitantul”, a declarat Constantin Mitrescu.