Afacere cu flori olandeze a unor disponibilizaţi din Dăneşti
O familie din Târgu Jiu a înfiinţat la Dăneşti o afacere cu flori, cu banii primiţi în urma disponibilizării de la Petrom. Proprietarii au reuşit să pornească această afacere pe cont propriu, asta pentru că nu au fost acceptaţi la finanţare din fonduri externe. Florile din solariile proprii sunt comercializate de aceştia în Piaţa 9 Mai din municipiul Târgu Jiu.
Crini, lalele, gladiole, crizanteme, lisiandru, mușcate, garoafe, trandafiri, dar și alte astfel de flori, de diferite mărimi, miresme și culori, pot fi găsite în solariile deținute în comuna Dănești de Iulian Udrescu și soția sa. În 2015, cei doi foști petroliști au construit patru solarii de flori pe un teren pe care l-au cumpărat în acest sens în satul Barza. Bulbii și florile le procură din Olanda, prin intermediul unei societăți din Baia Mare.
Iulian Udrescu și soția sa au lucrat până în urmă cu câțiva ani la Petrom, însă ambii au fost disponibilizaţi după închiderea unei capacităţi din Târgu Jiu, cea din zona Iezureni. Cu banii obţinuţi la plecarea din unitate, aceştia au realizat investiţia de la Dănești. Fonduri europene nu au reușit să atragă. Iulian Udrescu spune că are 43 de ani, iar pentru a fi eligibil trebuia să aibă sub 40 de ani. "Investiția este mare, se ridică la circa 200.000 lei. Reușim să vindem din flori, dar sunt și pierderi. Nu am reușit să realizăm aceste solarii pe fonduri europene, am fost, dar mi-au zis că depășesc vârsta și nu mă încadrez pe barem, la puncte. Am cumpărat terenul și florile din banii pe care i-am luat de la Petrom unde am lucrat, din ordonanțe. Și eu și soția mea. Toți banii i-am investit", a declarat Iulian Udrescu, investitorul în afacerea cu flori de la Dănești.
De îngrijirea plantelor din cele două solarii se ocupă doar Iulian Udrescu și soția sa, neavând angajați.
Solariile, încălzite cu instalaţii improvizate
Cele patru solarii deținute de soții Udrescu sunt încălzite în zilele răcoroase cu instalații improvizate, din butoaie de tablă. Proprietarii spun că nu au acces la rețeaua de electricitate și nu pot monta centrale pentru asigurarea temperaturii optime în solarii. Ar fi nevoie de 7 stâlpi de electricitate și de o investiție de 35.000 lei pentru extinderea rețelei de energie până la limita proprietății lor. Rămâne de văzut dacă autoritățile locale vor aloca jumătate din sumă, așa cum a solicitat furnizorul pentru a face această extindere. "Curentul este principala problemă. Nu avem energie electrică. Depinde de primărie. Au spus că în timp vor face extinderea, acum să vedem ce va însemna acest lucru", a mai spus Iulian Udrescu.