Aparegio goleşte vidanjele în Jiu. Este infracţiune!

Descoperire uluitoare făcută de Claudiu Fiu, unul din șefii Asociației Județene de Vânătoare și Pescuit Sportiv Gorj. Fiu a primit tot mai multe semnale că apa din Jiu este murdară și miroase urât și a mers pe fir pentru a afla sursa poluării. A ajuns, culmea, în curtea Aparegio Gorj, acolo unde a văzut și a filmat cum vidanjele sunt golite într-un canal care ajunge în Jiu. Garda de Mediu şi Poliţia au anunţat că fac verificări. Deversarea mizeriei în ape naturale constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea.

Neregulile au fost scoase la iveală de Claudiu Fiu, care a primit tot mai multe semnale de pescari că apa din Jiu este murdară și miroase urât. A mers pe fir pentru a afla sursa poluării. A ajuns, culmea, în curtea Aparegio Gorj, acolo unde a văzut şi a filmat cum vidanjele sunt golite într-un canal care ajunge în Jiu. ”Tot ce înseamnă canalizare și tot ce înseamnă vidanjare în Târgu Jiu se deversează la această rampă. Urmare a sesizărilor de la pescari, că sunt foarte multe gunoaie în Jiu, am luat-o pe canalul respectiv, de unde venea mizeria. Am controlat fiecare gură de canal și nu am sesizat că ar fi scurgeri de la locuinţele de pe Bicaz. Am luat-o pas cu pas pe canalul respectiv. La un moment dat, am primit o informaţie cum că vidanjarea se face direct în canal, în curtea Aparegio. Am urmărit o vidanjă în trafic, după care curgea zeamă. Am venit după urmă şi după mirosul de rahat și am ajuns aici, unde se deversează”, a spus Claudiu Fiu într-o filmare realizată de jurnalistul Narcis Daju.

Mizeriile ajung în Jiu

Dejecţiile deversate în acest canal ajung undeva în zona Insuliței, în Jiu, în apropierea complexului de restaurante deţinut de omul de afaceri Călin Lemnaru. Conform legii, vidanjele trebuie golite la staţia de epurare. Gheorghe Sanda, directorul Gărzii de Mediu Gorj, a spus, vineri, că a dispus un control. ”Eu nu mă pot pronunța până nu fac controlul. Am dispus un control. Din ce știu, nu au voie să golească vidanjele în canale. Ele trebuie golite înaintea stației de epurare, ca să fie epurată apa. Dacă se confirmă, operatorul riscă sancțiuni”, a declarat Gheorghe Sanda, comisarul șef al Gărzii de Mediu Gorj.

Și polițiștii gorjeni au demarat verificări în acest caz. ”Poliția face verificări pentru a stabili dacă a fost săvârşită o infracţiune”, a precizat Miruna Prejbeanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Gorj.

Pătrășcoiu: E o chestiune care nu trebuie să se întâmple

Directorul Aparegio Gorj, Traian Pătrășcoiu, a declarat că, dacă un salariat a făcut asta, va fi dat afară și el, și șefii care l-au pus să facă asta, susținând că el nu a dispus așa ceva. ”Dacă este adevărat, pe cel care a deversat îl dau afară, dacă a golit apă menajeră. Dacă a golit apă potabilă, nu. Vidanjele merg și la spărturi. La spărturi, în cămin se adună apă. Ca să poți să faci intervenția, trebuie să scoți apa cu vidanja. Apa aceea nu se mai epurează. Dacă a ieșit mizerie din vidanje, atunci luăm măsuri cu inculpatul. E posibil să facă asta, ca să nu mai meargă până la stația de epurare. E o chestiune care nu trebuie să se întâmple. Dacă e adevărat, vă promit eu că nu mai lucrează la noi. Vedem și ce capete are în față, dacă are și alte capete în față, pleacă împreună”, a comentat directorul Traian Pătrășcoiu. Rămâne de văzut ce concluzii vor prezenta comisarii de mediu la finalizarea controlului.

LEGE

Potrivit legii protecţiei mediului nr. 137/1995, descărcarea apelor uzate direct în apele naturale constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani.

Vizualizări: 2,316

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: