Angajaţii Sanatoriului Dobriţa au protestat legaţi cu lanţuri
Aproximativ 50 de angajaţi ai Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” de la Dobriţa s-au legat cu lanţuri şi au protestat în faţa Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj nemulţumiţi de contractul încheiat între Sanatoriu şi Casă. Aceştia se plâng că bugetul alocat acestei unităţi spitaliceşti este mai mic de cel al anului trecut, iar indicatorii contractaţi cu Casa vor fi realizaţi în totalitate până la jumătatea lunii iulie. Cel mai mult îi sperie un articol de lege care precizează că serviciile efectuate peste contractul cadrul vor fi făcute pe proprie răspundere de către personalul medico-sanitar.
„Va intra în vigoare un anumit articol care precizează clar faptul că serviciile medicale făcute în plus peste cele contractate cu casa vor fi făcute pe răspunderea salariaţilor. Noi ce să facem în această situaţie- Să lăsăm bolnavii să moară pe la uşi, sau să-i tratăm şi să plătim din buzunar costurile pentru acel pacient. Ne spuneau să facem listă de aşteptare. Cum să programăm boala pacienţilor noştri. Nu-i putem lăsa pe liste de aşteptare că TBC-ul nu aşteaptă. Parlamentarii să stea pe liste, nu bolnavii”, a declarat Ion Măruţă, liderul sindicatului Sănătatea.
Oamenii se tem că nu-şi vor mai primi salariile. „Suntem disperaţi. Ne-am legat cu lanţuri pentru că asta simţim. Am venit cu copii poate le este milă de ei, dacă de noi nu le pasă. Au venit vreodată să vadă în ce condiţii lucrăm noi- Suntem un cadru medical la trei patru saloane dacă nu mai mult. Lucrăm în condiţii mizere şi grele, cu bolnavii gravi. Nu le pasă. Asta e ţara de doi bani în care trăim, iar parlamentarii sunt pe măsură. Oricând ne putem îmbolnăvii. Avem colegi bolnavii, alţii au murit la patul bolnavului. Ei au auzit de tuberculoză chimiorezistentă. Să vină să le explicăm noi cum este, că nu are leac şi suntem în permanenţă expuşi la aşa ceva. Asta vor să ne omoare, să scape de noi”, spun oamenii.
„Îi înţelegem, au perfectă dreptate, iar protestele lor sunt fondate. Trebuie să înţeleagă totuşi că toate unităţile spitaliceşti din judeţ şi din ţară se confruntă cu această problemă. Mai mult decât atât noi aşteptăm în această perioadă rectificări bugetare şi în felul acesta sistemul va supravieţui până la sfârşitul anului”
Daniel Şurlea, director pe relaţii cu furnizorii din cadrul CJAS Gorj.