Ameninţarea lui Dăncilă şi cifrele lui Borza
Politica statului condus de PSD-ALDE este de a da fiecărui bugetar după nevoi, în timp ce politica firmelor private rămâne aceea de a da după posibilităţi. Între sectorul de stat şi sectorul privat s-a creat o prăpastie, dar Guvernul Dăncilă dă semne că va continua şi anul viitor aceeaşi politică falimentară.
Remus Borza, parlamentar independent ales pe listele ALDE, a prezentat pe blogul său câteva cifre. Pentru cine nu ştie, Borza este acel lichidator care a făcut din Hidroelectrica dintr-o gaură neagră o firmă performantă, concediind angajaţii care nu se justificau economic şi reziliind contractele cu băieţii deştepţi.
Remus Borza a făcut o analiză şi a constatat că avem azi cu peste 500.000 de bugetari mai mult decât în 2004, deşi au plecat milioane de oameni din ţară. „Fondul de salarii a crescut de la 57 miliarde lei în 2016 la 69 miliarde lei în 2017, la 81 miliarde lei în 2018. Fondul de pensii a crescut de la 81 miliarde lei în 2016 la 89 miliarde lei în 2017 şi la 99 miliarde lei în 2018. Cu alte cuvinte, vorbim de o creştere a fondului de salarii şi de pensii cu 5 miliarde euro anual, echivalentul a patru autostrăzi Comarnic-Braşov, sau cinci autostrăzi Piteşti-Sibiu, 20 de spitale judeţene noi cu 1.000 de paturi fiecare, sau 500 de şcoli noi”, scrie politicianul. Este suficient să citim cu bună credinţă aceste informaţii şi să ne dăm seama că România se îndreaptă spre o criză majoră. Din păcate, cei care beneficiază de pe urma acestei politici preferă să închidă ochii, iar asta ne va costa pe toţi.
Prim-ministrul Viorica Dăncilă dă asigurări la fiecare ieşire în public că guvernul va da şi anul viitor. Va da pensii mai mari, va da salarii mai mari. Nu ar fi rău, dacă economia s-ar mişca. Numai că actualul guvern nu dă pensii şi salarii mai mari pentru că economia duduie, ci luând de la investiţii. Dăncilă a fost aproape amuzantă zilele trecute, când l-a ameninţat cu concedierea pe şeful companiei de drumuri dacă nu finalizează 100 de kilometri de autostradă până la finalul anului. De parcă nu ar fi evident astăzi că aceşti kilometri de autostradă nu sunt făcuţi! Îi face Narcis Neaga în trei săptămâni? Este exclus. Atunci, de ce nu îl dă azi afară? Pe de altă parte însă, cum să facă cineva, oricine, autostrăzi în România, câtă vreme bugetul care este alocat la începutul anului este tăiat de fiecare dată la rectificare?
Să vă mai dau un pasaj din analiza excelentă a lui Remus Borza: „Anul trecut, am importat bunuri şi servicii de 75 miliarde euro şi am exportat de 63,5 miliarde euro. A rezultat, deci, un deficit record de balanţă comercială de 12,5 miliarde euro. Nu am făcut altceva decât să finanţăm milioane de locuri de muncă în afara României”. Ei bine, aici ne-au adus politicienii români din ultimii 30 de ani. România a devenit nu doar un furnizor de forţă de muncă pentru alte ţări, dar şi un consumator al produselor de import.
Ştiţi de ce economia României nu s-a prăbuşit încă? Pentru că actualul guvern împrumută un miliard de euro în fiecare lună. Creditele devin tot mai scumpe şi este o chestiune de timp până când nu ne va împrumuta nimeni. Din păcate, atunci Dragnea va fi probabil în Brazilia, pe o plajă însorită, iar noi vom face foamea în frumoasa noastră ţară.