Amendamentele lui Iordache la Legea bugetului
Senatorul de Gorj, Ion Iordache, cel care a trecut recent de la PNL la Forța Dreptei, a depus o serie de amendamente la proiectul Legii bugetului. Acesta a cerut bani pentru zonele afectate de minerit, pentru Motru - oraș grav afectat de depopulare, dar și pentru punerea în valoare a operelor lui Brâncuși. Amendamentele au fost prezentate într-o scrisoare adresată primarilor, pe care o prezentăm integral:
„Domnule primar,
În calitate de reprezentant al gorjenilor în Senatul României, doresc să vă aduc la cunoștință că am depus patru amendamente la Legea Bugetului de Stat 2022. Am ținut cont, atunci când am ales aceste priorități, atât de discuțiile cu mulți dintre dumneavoastră, cu cetățenii, cât și de prioritățile identificate în programul “Soluții pentru Gorjul Calamitat Economic și Social de Decarbonare”.
Consider că, dacă aceste amendamente vor fi votate, ajutorul primit de județul Gorj va fi unul important și vă va ușura misiunea în dezvoltarea comunității pe care o reprezentați.
Vă redau textele amendamentelor propuse și vă rog să cereți cât mai urgent parlamentarilor, indiferent de culoarea politică, să voteze pentru aceste amendamente. Am convins și parlamentarii Forța Dreptei să susțină aceste amendamente.
Graba cu care trebuie să luăm atititudine vine din cauza calendarului impus, am avut 24 de ore la dispoziție să depunem amendamente, avem doar 24 de ore să găsim susținere pentru ele.Vă asigur că și eu voi vota toate amendamentele care vizează Gorjul, indiferent de parlamentarul sau partidul care le susține.
Cred cu tărie că dumneavoastră, ca primar, simțiți cel mai mult lipsa unui program coerent de dezvoltare a județului Gorj și înțelegeți cât de important este să renunțăm la conflictele politice, măcar pe teme esențiale pentru viitorul comunității noastre.
Dacă aveți observații pe tema amendamentelor propuse sau doriți să-mi sesizați alte probleme cu care vă confruntați, aștept mesajele dumneavoastră!
Amendamente Legea Bugetului de Stat 2022:
1. Alocarea unui fond de garantare a împrumuturilor UAT-urilor pentru obținerea sumelor necesare cofinanțării proiectelor europene.
Reducerea activității din minerit și energie, ca urmare a procesului de decarbonare, va scădea dramatic veniturile județului Gorj. UAT-urile se confruntă deja cu grave probleme financiare, abia își permit cheltuieli curente, despre cofinanțarea investițiilor nici nu poate fi vorba. Considerăm că este nevoie de alocarea fondurilor prin intermediul cărora UAT-urile să poată asigura cofinanțarea unor proiecte care să dezvolte comunitatea.
Suma necesară: 7.918 mii lei
2. Program pilot pentru înființarea unor poli urbani de dezvoltare în județul Gorj.
Județul Gorj este cel mai grav afectat de decarbonare și are nevoie de un program de investiții conceput special pentru el, care să completeze programele de finanțare guvernamentale sau europene existente.
Programul trebuie finanțat de la bugetul de stat și coordonat local sau regional, pentru o flexibilitate mare și o implementare urgentă.
Programul vizează înființarea unor poli urbani de dezvoltare, care să ducă la creșterea calității vieții și să stopeze depopularea. În amendamentul depus, solicităm fonduri pentru primul dintre cele 5 proiecte, Municipiul Motru, pentru că sunt foarte puține investiții în zonă, orașul se depopulează accelerat și este vital să se ia măsuri imediate pentru stoparea acestui fenomen.
Suma necesară: 296.928 mii lei
3. Asigurarea finanțării studiilor de fezabilitate pentru proiectele din Strategia de Dezvoltare a Județului Gorj prevăzute în anul 2022:
- Documentație tehnică Corp Spital Nou P + 9, str. Progresului Tg-Jiu, 4.000 mii lei;
- Studiu de Fezabilitate Reabilitare, modernizare, infrastructură rutieră –județeană 1.200 mii lei;
- Studiu de Fezabilitate implementare Fondul de Tranziție Justă 1.000 mii lei;
- Implementare proiecte prioritare PNRR 2.000 mii lei
Din lipsa fondurilor pentru studii de fezabilitate, de-a lungul timpului, mai multe proiecte din Strategiile de Dezvoltare au rămas nefinalizate.
Este necesar să fie sprijinit Consiliul Județean Gorj pentru ducerea la îndeplinire a proiectelor, fie prin sprijin financiar direct de la bugetul de stat, fie prin garantarea unor împrumuturi.
Suma necesară: 8.200 mii lei
4. Inițierea și implementarea programului ,,Brâncuși, eternul artist contemporan”- Promovarea regiunii şi valorificarea ofertei turistice.
Patrimoniul Brâncuşi poate fi utilizat, atât ca pol turistic, cât şi ca bază pentru construcţia unei strategii imagologice pentru crearea unui brand regional.
De asemenea, prin implementarea programului ,,Brâncuși eternul artist contemporan” se dezvoltă identitatea regională bazată pe unicitatea sinergică ce poate fi creată între oferta de cultură - spiritualitate - sănătate - biodiversitate şi varietate naturală;
Promovarea regiunii şi valorificarea ofertei turistice.
Introducerea „Ansamblului Monumental Calea Eroilor din Târgu-Jiu” în circuitul cultural european. Realizarea rutei culturale europene: „Pe urmele lui Brâncuși de la Hobița la Paris” și includerea în programul de Rute culturale ale Consiliului Europei.
Construirea pe raza municipiului Târgu-Jiu a:
- Casei și atelierului pe care intenționa Constantin Brâncuși să le construiască la Paris după propriile schițe;
- Celor două temple proiectate, dar nefinalizate de Brâncuși (la o anumită scară): Templul eliberării și Templul iubirii.
Realizarea unor proiecte care vor pune în lumină „Ansamblul Brâncuși”:
- „Ambasadorii lui Brâncuși;
- „Arhitectura instituirii unei economii fondate pe creația şi marca Brâncuşi” .
Suma necesară: 9.800 mii lei
Cu deosebită considerație,
Ion Iordache, senator“