Alexandra Bonculescu descifrează limbajul norilor

De aproape 20 de ani, Alexandra Bonculescu este cea care aduce prognoza meteo la Târgu Jiu. Zilnic descifrează limbajul norilor, cei care influențează producerea fenomenelor meteorologice. Șefa Stației Meteo din Târgu Jiu a venit pe meleagurile gorjene din Teleorman. Aici și-a întemeiat și o familie și îi previne  pe locuitorii din Târgu Jiu în caz de vreme rea. La stația din municipiu se lucrează non stop, atât cu aparatură clasică, cât și cu aparatură automată. Intrăm în fluxul național oră de oră.

”Mi-a plăcut atât de mult această meserie încât am zis că merg și în vârful muntelui ca să fac meteorologie”, spune aceasta. Și era cât pe ce să se întâmple pentru că atunci când a dat concurs la stația meteo Parâng era singurul loc liber. Între timp însă s-a eliberat postul pe care se află și astăzi, iar la stația din vârful muntelui a ajuns un bărbat. ”În meteorologie ajungi să lucrezi foarte greu pentru că sunt foarte puține posturi. Când am venit la Târgu Jiu eram 12 pe loc”, spune meteorologul Alexandra Bonculescu. Șeful Stației Meteorologice din Târgu Jiu a fost tot timpul atrasă de fenomenele care se întâmplă în jurul său și a vrut să învățe cât mai multe lucruri despre ele. ”Am vrut să știu cum se formează, ce pagube produc și tot ce se întâmplă în jurul nostru. În general Târgu Jiul este ocrotit pentru că este înconjurat de dealuri, iar fenomenele meteo sunt mai puține”, spune meteorologul.

Impresionată de dezvoltarea fenomenelor

Iar dacă înainte cu vreo zece ani datele erau colectate direct de la aparate, acum munca i-a fost ușurată o dată cu dezvoltarea tehnologiei. ”Înainte mergeam oră de oră și făceam citirea și prelucrarea datelor, dar acum cu ajutorul noilor programe și a stației automate ne sunt transmiși toți parametrii meteorologici precum temperatura, umezeala, nebulozitatea, presiunea, vizibilitatea, fenomene și altele. Intrăm în fluxul național oră de oră ”, mai spune Alexandra Bonculescu.

O dată cu dezvoltarea tehnologiei, prognozele meteo au devenit din ce în ce mai precise, iar avertizările meteo transmise pot preveni populația în caz de grindină, intensificări ale vântului, precipitații abundente sau descărcări electrice puternice. În ultimii ani fenomenele meteo s-au mai schimbat. ”Sunt fenomene care în ultimul timp au o dezvoltare foarte mare. Încep brusc și se termină foarte repede. Norii au o dezvoltare fantastică. Se formează pe plan local, iar aversele de ploaie sunt foarte puternice”, mai explică meteorologul. Aceste fenomene sunt o consecință a încălzirii globale.

PRACTICĂ

La micuța stația meteo de pe strada Meteor vin în fiecare an copiii în practică. ”Vin copiii de la școală, generală și liceu și sunt foarte încântați de ceea ce le explic și de aparatura de la stația meteo. Este foarte interesant că după ce le explic mai multe lucruri despre nori copiii sunt foarte entuziasmați”, menționează meteorologul. De meteorologie este atras și băiatul cel mic al șefei de la Stația Meteo, care este elev la Colegiul Național ”Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu.

ISTORIC

Stația meteorologică din Târgu Jiu a fost înființată în anul 1964. Primele măsurători meteorologice în municipiu au fost făcute în anul 1889 la statuia lui Tudor Vladimirescu de profesorul Teodor Gâlcescu. ”De la 1 noiembrie 1964 funcționează pe Strada Meteor, stradă care a luat numele de la stația meteorologică. Înainte se numea Strada Dealul Târgului”, spune Alexandra Bonculescu.

Vizualizări: 334

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: