Alba Iulia nu mai poate aduce gunoaiele la Târgu Jiu
Decizie controversată a consilierilor locali din Târgu Jiu, luată în unanimitate. Aleșii locali interzic firmei Polaris, cea care deține depozitul ecologic de la Târgu Jiu, să mai primească deșeurile de la Alba Iulia. Asta deși depozitul este autorizat pentru 100.000 de tone pe an, nivel care nu a fost atins niciodată. Polaris ia acum în calcul o creștere a tarifelor pentru gorjeni, câtă vreme a pierdut un client important. Depozitul ecologic din Alba nu este finalizat, astfel că deșeurile menajere din zonă sunt transportate sute de kilometri până la Târgu Jiu.
Consilierii locali PSD, ALDE și PSRo de la Târgu Jiu au inițiat un proiect de hotărâre de Consiliu Local prin care a fost interzisă depozitarea în depozitul ecologic din Târgu Jiu din alte județe, fără acordul Consiliului Local. Au explicat necesitate adoptării unei astfel de măsuri prin faptul că locuitorii de pe strada Slobozia, din apropierea gropii de gunoi, au reclamat mirosul produs de depozitarea deșeurilor. Au mai motivat și prin lipsa unui plan și a unor soluții de reciclare a deșeurilor din depozite, dar și efectele negative produse mediului înconjurător prin depozitarea acestora.
Interdicția intră în vigoare în 60 de zile
Hotărârea a fost adoptată de Consiliul Local, cu unanimitate de voturi, asta în condițiile în care secretarul municipiului Târgu Jiu, Grigore Jianu, a cerut o amânare a supunerii la vot a proiectului, nefiind avizat de comisiile de specialitate. Consilierii locali au stabilit ca administratorul depozitului ecologic să sisteze orice depozitare a deșeurilor provenite din localități din afara județului în termen de 60 de zile. Astfel, cantitățile depozitate lunar la groapa de la Târgu Jiu o să scadă, lucru ce va conduce și la scăderea veniturilor.
Cei de la SC Polaris Mediu, care administrează depozitul, spun că în contractul de concesiune încheiat cu municipalitatea, a fost estimată o cantitate de depozitare de 100.000 tone pe an și că niciodată nu s-a ajuns la depozitarea unei cantități atât de mari. Mai spun că prin pierderea contractului cu Alba Iulia, societatea nu va mai putea să-și plătească datoriile pe care le-a făcut pentru realizarea unei noi celule la depozitul ecologic și că va crește taxa percepută operatorilor de salubritate pentru a face față cheltuielilor. ”Costurile au fost calculate pentru 100.000 tone, iar noi ne află într-o situație destul de grea din punct de vedere financiar, lucru care, probabil, se va reflecta în viitorul apropiat în prețul pe care îl plătesc cei care vin la depozitul ecologic, practic se va reflecta în buzunarul populației”, a declarat Luis Popa, directorul SC Polaris Mediu.
Astfel, gorjenii s-ar putea să plătească mai mult pentru ridicarea gunoiului, în contextul în care de luna aceasta urmau să achite mai puțin la gunoi datorită scoaterii accizei pe gunoi de 80 lei/tonă.