Alarmă inedită la Negomir! Clopotul bisericii, pe post de sirenă!
Ultimele județe din țară implicate în programul stabilit la nivel central în exercițiul pentru alarmarea populației pentru situații de urgență au avut parte vineri de zgomotul sirenelor menite să le atragă atenția oamenilor că se întâmplă ceva cu totul aparte. La Negomir lucrurile au stat cu totul altfel, pentru că aici nu există sirene și, ca urmare, clopotele bisericilor au fost soluția „clasică” de alarmare a localnicilor. Oamenii nu au priceput însă despre ce este vorba pentru că exercițiul de alarmare s-a desfășurat exact în timpul slujbei de Izvorul Tămăduirii. Preoții și-au văzut de-ale lor, iar enoriașii au rămas liniștiți în biserică, ulterior declarând mirați că nu au știut nimic despre exercițiul respectiv.
„Am primit alarmarea pe telefonul mobil, printr-un mesaj de la ISU, iar eu, la rândul meu, am dat mesajul mai departe către preot ca să se bată clopotul. Populația a fost înștiințată doar prin această modalitate pentru că, deocamdată, altă posibilitate nu avem. Din păcate, oamenii nu cred că știu despre ce e vorba”, a recunoscut primarul Tudor Oiță. Localnicii i-au confirmat din plin spusele, mirându-se când aflau că e vorba de un exercițiu de alarmare publică. „Am fost la slujbă și a bătut clopotul, ce altceva să fie? E sărbătoare mare, e Izvorul Tămăduirii, pentru ce să bată clopotul în rest, că nu a murit nimeni prin sat?” a spus o bătrână prezentă la slujba de la biserică.
Alte localnice nici măcar nu au auzit sunetul clopotului, întrebarea despre exercițiul de alarmare publică punându-i în dificultate până și pe bărbații care se considerau atoateștiutori. „De sărbătoare a bătut clopotul, dacă a bătut, că de auzit până la noi nu s-a auzit, deși stăm la câteva case de biserică. Nu sunt sirene la noi și de aia au bătut clopotul? Păi să îi spuneți primarului să pună sirene și la noi să le auzim la nevoie. Oricum nu știm ce să facem și dacă ar fi să avem sirene. Unde să ne ducem noi? Ne băgăm în beci, mai mult de atât ce ne mai rămâne de făcut?”, a întrebat un localnic.
Primarul Tudor Oiță promite că anul acesta rezolva problema lipsei sirenelor și măcar una va fi instalată pe sediul Primăriei. Are deja banii prinși în buget și oferte de la mai multe firme, prețul ajungând până la 35.000 de lei. Până la instalarea sirenei rămâne de bază tot clopotarul bisericii. Constantin Stamatescu spune că vineri a bătut pentru prima dată clopotul în caz de dezastre. Cum l-a bătut? Mai repede ca de obicei și diferit de sunetul care anunță zi de sărbătoare sau moartea unui localnic. „Nu am bătut niciodată pentru așa ceva. M-a anunțat părintele, mi-a zis că e un exercițiu. A zis să-l bat un minut acolo, dar eu am bătut două minute. Pot să îl bat și 15 minute dacă îmi spune cineva. Un semnal aparte pentru așa ceva nu știu, dar sper să nu avem nevoie vreodată să batem clopotul pentru situații din astea”, spune clopotarul din Negomir.