Ajutor simbolic pentru oamenii rămaşi fără serviciu din cauza pestei porcine

Aproape 340 de îngrijitori de la ferme mari de porci au rămas fără serviciu din cauza pestei porcine. Deputaţii au votat miercuri pentru ca aceştia să primească o compensaţie bănească de 500 de lei fiecare, timp de maxim şase luni, iniţiativa fiind a guvernului. Suma este destul de mică, dar politicienii au fost mai preocupaţi să se acuze între ei pentru extinderea pestei porcine.

Elena Solomonesc, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, a susţinut proiectul în faţa parlamentarilor. Aceasta a explicat cum vor beneficia de cei 500 de lei „persoanele cu o vechime în muncă de minimum şase luni, concediate din cadrul societăţilor din sectorul crescătorilor de suine, a căror activitate a fost afectată de boală, situaţie care a fost confirmată prin actul sanitar-veterinar de declarare a virusului pestei porcine africane, eliberat de medicul veterinar al Circumscripţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale”.

Compensaţia se va acorda la cerere, lunar, pentru o perioadă de maximum şase luni, începând cu data încetării contractului individual de muncă şi se va plăti de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, prin structurile sale teritoriale, şi va fi suportată din bugetul asigurărilor pentru şomaj.

Liberalii au susţinut proiectul, după cum a comunicat deputatul Tinel Gheorghe de la microfonul parlamentului. „Partidul Naţional Liberal apreciază acest act normativ şi îl vom susţine la votul final. Din păcate, nu acelaşi lucru pot spune şi despre activitatea Guvernului cu măsurile profilactice de stopare a extinderii virusului pestei porcine”, a spus liberalul.

Şi Ionuţ Simionică de la PMP a spus că partidul său susţine proiectul: „Este un sprijin acordat celor care şi-au pierdut locul de muncă - sunt undeva la 300 de îngrijitori din fermele mari care cresc porci. În acelaşi timp, credem că, totuşi, cineva trebuie să-şi asume responsabilitatea acestei probleme - pesta porcină. Au fost sacrificate peste o jumătate de milion de capete de suine. Nimeni nu a fost responsabil, încă, în România, nimeni nu-şi asumă această responsabilitate. Noi vom susţine acest proiect legislativ, dar totuşi cineva trebuie să-şi asume faptul că nu au fost făcute lucrurile cum trebuie”.

Social-democratul Dănuţ Păle a spus că nu doar un partid trebuie să lupte cu pesta porcină. „Legislaţia va fi modificată, iar măsurile pe care trebuie să le luăm, trebuie să le luăm împreună, indiferent de culoarea politică, pentru că această boală nu are culoare politică. Dacă suntem ipocriţi şi credem că numai un anumit partid politic trebuie să ia măsuri în combaterea pestei porcine africane, tot ce înseamnă zootehnie pe creşterea porcului va fi distrusă”.

Vizualizări: 1,310

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: