Agricultorii gorjeni aşteaptă să crească preţul grâului
Campania de recoltare a cerealelor păioase este pe ultima sută de metri. Deşi la nivelul judeţului Gorj au fost realizate cantităţile de cereale estimate, agricultorii sunt nemulţumiţi din cauza preţului scăzut al grâului. În timp ce societăţile comerciale speră să-şi mărească suprafeţele cultivate, oamenii abia îşi pot acoperi cheltuielile. Dacă vreţi să aflaţi ce părere au particularii şi societăţile agricole despre producţiile de cereale realizate până în prezent urmăriţi sâmbătă, la Gorj Tv, emisiunea “Ora de agricultură”, începând cu ora 10.00.
Campania de recoltare a orzului s-a încheiat, iar cea a grâului a fost realizată în proporţie de 97%. Deşi specialiştii din agricultură spun că a fost un an bun, iar cantităţile de grâu estimate au fost realizate, preţul grâul abia acoperă cheltuielile făcute de către oameni. “Producţia de cereale păioase a fost bună, însă preţul actual de 60-70 de bani kg de grâu nu dă posibilitatea omului, din punct de vedere financiar, să înfiinţeze o nouă cultură. Din acest motiv majoritatea agricultorilor aşteaptă ca preţul grâului să ajungă undeva la 1 leu/kg”, a declarat Ion Popescu, directorul Direcţiei Agricole Gorj. Oamenii au nevoie de bani pentru că majoritatea suprafeţelor cu grâu se află în anul II de cultură şi ar trebui cultivate altele noi. “Peste 60% din suprafaţa cultivată cu grâu se află în anul II de cultură ceea ce presupune că la toamnă ar trebui înfiinţate alte culturi noi. La nivelul judeţului Gorj, s-au recoltat 705 hectare de orz cu o producţie medie pe hectar de 3100 kg şi 9927 hectare de grâu cu o producţie de 3300-3400 kg/hectar”, a mai precizat Ion Popescu.
Producţie mai bună decât anul trecut
Societăţile agricole din judeţul Gorj sunt mulţumite de cantităţile de grâu recoltate. “Producţia de grâu a fost mai bună ca anul trecut. A costat aproximativ 22 de milioane de lei vechi înfiinţarea unui hectar de grâu şi am obţinut în jur de 3000-3500 kg/ hectar. Chiar dacă recolta a fost frumoasă, societatea nu va vinde grâul ci va încerca să se extindă prin cultivarea a unei suprafeţe mai mari”, a declarat Dorin Niţu, angajat al unei societăţi agricole. La rândul lor, agricultorii spun că abia au reuşit să-şi acopere cheltuielile. „Pentru societăţile comerciale este mai uşor, fac totul mecanizat. Noi trebuie să apelăm la diverse persoane care au utilaje pentru a putea face toate lucrările. Am avut aproximativ 2 hectare cultivate cu grâu şi ne-a costat între 20-22 de milioane de lei vechi înfiinţarea unui hectar. În condiţiile în care s-a realizat o producţie de 2200- 2500 kg/ hectar abia se acoperă cheltuielile dacă preţul unui kilogram de grâu ar ajunge la 1 leu”, a declarat Petre Popescu, agricultor din comuna Băleşti.