Află ce motive pot avea castraveţii care nu se dezvoltă normal
Există o serie de motive pentru care castraveții au un randament scăzut sau nu se dezvoltă normal. Cele mai frecvente greșeli pot fi plantarea târzie sau rotaţia incorectă a culturilor dar şi locul de amplasare al culturii.
Specialiştii au stabilit care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le facem atunci când cultivăm castraveți.
Dacă întârziem să plantăm răsadurile atunci randamentul castraveţilor nu va fi cel aşteptat. Castraveții se plantează în câmp deschis peste 35 de zile, cel târziu, de la apariția plantelor tinere. Dacă acest lucru nu se întâmplă în timp util, răsadurile se vor ofili și își vor pierde vigoarea, deoarece vor duce lipsă de nutrienți.
Dacă plantăm castraveții foarte aproape unul de altul nu se vor dezvolta normal. Lăstarii de castraveți trebuie să fie suflați de vând, altfel sădirea deasă va duce la legume mici, la cantități reduce și chiar și la apariția bolilor fungice. Distanța optimă între tufe este de minim 20 de cm și minim 1 metru între rânduri.
Respectarea rotațiilor culturilor este şi aceasta extrem de importantă. Dacă cultivăm castraveți, sau alte cucurbitacee precum pepene verde, dovlecel etc. , pe același loc în fiecare an, randamentul lor va scădea cu timpul și plantele vor deveni vulnerabile la boli. Cel mai indicat este să plantăm castraveții pe patul de varză timpurie sau de conopidă de anul precedent.
Culturile de castravete trebuie udate exclusiv cu apă caldă, întrucât de la apa rece pot deveni amare și pot căpăta o formă neregulată. Fiind mari amatori de umiditate, nu trebuie să-i lăsăm uscați deoarece legumele vor deveni amare și ovarele se vor scutura. Important este ca înainte de înflorire să îi udăm prin stropire iar după înflorire să îi udăm doar sub tufă.