Aerul condiționat poate duce la paralizie facială
Aerul condiţionat a devenit o necesitate, e folosit acasă, la serviciu, în maşină şi acum mai mult ca oricând pentru că este caniculă. În aceste condiţii, trebuie ştiut că utilizat abuziv, la temperaturi joase şi fără a fi întreţinut corespunzător, aerul condiţionat declanşează multe probleme de sănătate, de la infecţii respiratorii minore până la boli mai grave ca legioneloza.
Au fost cazuri în care persoane care sufereau de afecţiuni specifice au făcut infarct la trecerea bruscă de la rece la cald. Dar iată câteva dintre bolile pe care aerul condiţionat le agravează:
1. Boli respiratorii. Aparatele de aer condiţionat nu aduc aer proaspăt, ci menţin concentraţia de poluanţi din încăpere şi împrăştie bacterii, virusuri şi mucegai. Pentru dezumifidificare, aparatul depune particule de apă într-un vaporizator, care, dacă nu este golit, devine pepinieră de microbi. Astfel, apar virozele, bronşitele sau legioneloza (o formă severă de pneumonie).
2. Migrene şi sinuzită. Inflamarea sinusurilor nazale este, de regulă, provocată de infecţii bacteriene sau virale, dar mai poate fi cauzată şi de reacţii alergice (la polen, la praf, poluanţi), aerul uscat, sistemele de ventilaţie etc. Alte afecţiuni cauzate de aerul rece sunt rinitele, faringitele şi răguşeala.
3. Afecţiuni oculare cum ar fi conjunctivita sau blefarita pot apărea atunci când aerul condiţionat este utilizat excesiv şi când filtrele aparatului nu sunt curăţate cu regularitate. La persoanele sensibile, curenţii de aer pot favoriza şi apariţia infecţiilor urechii – otita medie.
4. Obezitate. Oamenii care stau mult timp în încăperi cu temperaturi constante se îngraşă mai repede pentru că organismul lor nu mai depune efort pentru a se încălzi sau răci. Această lipsă de activitate poate favoriza obezitatea, informează specialiştii citaţi de ABC News.
5. Infarct. Trecerea bruscă de la o temperatură din interior cu 10, chiar 20 de grade mai mică decât cea din exterior poate aduce organismul în șoc termic. La risc sunt mai ales cardiacii, dar și persoanele sănătoase pot avea dificultăți de respirație. Această trecere implică o stimulare cardiovasculară intensă, o suprasolicitare. Vasele de sânge se dilată, crescând riscul de infarct, accident vascular sau stop cardio- respirator. Pericolul e și mai mare dacă aceste treceri sunt mai numeroase, de exemplu când tot coborâm din mașină.
Aerul condiţionat este luxul necesar pentru supravieţuirea în birouri sau în transport în comun pe vreme caniculară. Folosit corespunzător însă, nu vă afectează sănătatea. Medicii vă oferă câteva sfaturi pentru a-l folosi corespunzător şi a nu vă afecta: să nu staţi sub jetul de aer rece, pentru că riscaţi să faceţi paralizie facială, să curăţaţi filtrele de două ori pe an şi să reglaţi temperatura la 24-25 de grade, astfel încât diferenţa de la interior la exterior să nu fie mai mare de 6 grade.