A venit vara, dar și țânțarii. Cum să îi ții la distanță de casă și grădină!
Vara vine cu vreme ceva mai caldă dar și cu nedoritele insecte care intră în case nepoftite. Există o serie de metode naturiste care țin la distanță de casă aceste insecte destul de supărătoare și nu necesită prea mare efort să le aplicați.
Vara ne dorim să petrecem mai mult timp afară, în aer liber, în grădină sau pe terase dar nu ne dorim să fim deranjați acolo de țânțari.
Nu prea există o metodă sigură care să te scape pentru totdeauna de țânțari, dar sunt o mulțime de lucruri pe care le poți face ca să te protejezi de ei și de mușcăturile lor.
Fii atent la sursele de apă stagnată din grădină, fiindcă sunt preferatele larvelor de țânțari.
Iar o metodă eco ca să ții țânțarii la distanță în grădină este să cultivi plante repelente. Sunt câteva plante care nu sunt pe placul țânțarilor din cauza mirosului intens pe care îl emană. Când petreci timpul în spațiul tău verde, la un picnic, așază-te în zona cu aceste plante și ciupește puțin câteva frunze ca să elibereze uleiurile esențiale care țin la distanță țânțarii.
Iarbă lămâioasă (Citronella): Uleiurile esențiale din iarba lămâioasă (Cymbopogon nardus) sunt folosite la producerea lumânărilor care țin la distanță insectele. După cum spune și numele, planta emană un miros similar cu cel al lămâii, care nu e pe plac țânțarilor. Preferă lumină parțială, un sol umed și argilos, iar dacă o plantezi în ghivece, trebuie să o uzi zilnic.
Busuiocul: Uleiul esențial din busuioc este studiat pentru proprietățile repelente împotriva țânțarilor. Dincolo de utilizarea împotriva țânțarilor, poți folosi frunzele de busuioc și la mâncare sau pentru ceaiuri. Plantează busuiocul în soare direct și menține mereu solul umed fiindcă îi place apa. Pe timp de vară este important să-l uzi zilnic. Dacă-l ții pe pervaz în ghivece, în zilele caniculare s-ar putea să fie nevoie să-l uzi și dimineață și seara.
Menta: O altă plantă pe care o poți folosi și în bucătărie, menta conține și ea uleiuri esențiale care țin la distanță țânțarii. Are nevoie de soare direct o parte din zi, dar și de umbră și trebuie udată zilnic. Ține totuși cont că menta este o plantă invazivă care se multiplică rapid. Planteaz-o mai degrabă în ghivece ca să o ții sub control.
Lavanda: Mirosul de lavandă este iubit de multă lume și folosit pentru parfumuri, creme și pentru aromaterapie datorită proprietăților calmante, dar și pentru ceaiuri care ajută în mai multe afecțiuni. Dacă pentru oameni lavanda pare o binecuvântare, pentru țânțari situația stă exact invers. Plantează lavanda în soare direct și în sol mai uscat. Ud-o o dată sau de două ori pe săptămână în perioada de creștere. Fiindcă e o specie perenă, așteaptă-te să revină în grădină și vara următoare.
Pe lângă plantele repelente, în grădină mai poți face ceva ca să diminuezi șansele de apariție a țânțarilor. Larvele de țânțari se găsesc în apa stagnată, deci fii atent la sursele de apă pe care le ai în grădină. Surse de apă stagnată din grădină pot fi gălețile și butoaiele cu apă de ploaie, stropitoarele, ghivecele, cauciucurile vechi, roaba, zonele denivelate din grădină unde se poate aduna apa, recipientele pentru apă pentru animale și păsări, jgheaburi etc. Fă o astfel de inspecție în fiecare săptămână, iar după fiecare ploaie golește-le.