A tratat primul pacient Covid din România. Acum este prima vaccinată!
Prima persoană care va fi vaccinată la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş” va fi Mihaela Anghel, asistentă medicală generalistă, membră a echipei medicale care, în data de 27 februarie a acestui an, a preluat primul pacient din România confirmat cu virusul SARS-CoV-2. Este vorba de un gorjean din Prigoria, care a fost asimptomatic și care ar fi luat virusul de la un italian.
Campania de vaccinare anti-COVID începe duminică, la ora 9:00 în două spitale din Bucureşti şi în alte opt spitale din ţară, dar şi în mai multe state europene.
Prima tranşă simbolică de 10.000 de vaccinuri BioNTtech/Pfizer a fost adusă sâmbătă la Institutul Cantacuzino din Capitală, de unde este distribuită în şase centre regionale.
România va beneficia în total de aproximativ 10 milioane de doze de vaccin, urmând să primească săptămânal între 140.000 şi 150.000 de doze. Următoarea tranşă de 144.000 de doze de vaccin este aşteptată în 28- 29 decembrie.
Dozele de vaccin din prima tranşă - cele peste 3.000 de vaccinuri cu valoare de primă administrare- au fost alocate pentru vaccinarea personalului medical din cele zece unităţi medicale aflate în prima linie în lupta cu COVID-19, în funcţie de necesarul solicitat de fiecare dintre spitale cu menţiunea că pot fi oricând modificate în funcţie de cererea unităţilor:
1. Braşov – Spitalul Clinic de Boli Infecţioase- 100 de doze
2. Bucureşti – Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş“- 600 de doze
3. Bucureşti – Spitalul Clinic de Boli Infecţioase "Dr. Victor Babeş“ - 530 de doze
4. Cluj – Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, Cluj-Napoca- 375 doze. Conform Prefecturii Cluj, primele cinci persoane care se vor vaccina sunt directorul medical Dr. Violeta Briciu, Dr. Vasile Morar, medic şef radiologie, Dr. Mirela Flonta, medic şef Laborator analize medicale; Dr. Iulia Trifu, medic specialist radiologie; Dr. Miclăuş Diana, medic specialist TI.
5. Constanţa- Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, Constanţa- 170 doze
6. Dolj – Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie "Victor Babeş“, Craiova- 90 doze
7. Iaşi – Spitalul Clinic de Boli Infecţioase- 260 doze
8. Maramureş – Baia Mare- Spitalul de Urgenţă- 210 doze
9. Suceava – Spitalul Judeţean de Urgenţă "Sfântul Ioan cel Nou“ Suceava- 250 doze
10. Timiş – Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie "Dr. Victor Babeş“, Timişoara- 450 doze