A fost COD ROŞU în Gorj. „Apa a dat năvală”
Pompierii au intervenit marţi în nouă localităţi din Gorj pentru a scoate apa din case şi beciuri inundate. Alerta a fost maximă, pentru că a fost cod roşu de inundaţii pe Olteţ. Autorităţile erau pregătite să evacueze oamenii, dar vârful de viitură a trecut fără a se impune o astfel de măsură. Au fost 24 de gospodării inundate, ceea ce înseamnă tot atâtea familii rămase fără grădini şi fără o parte din bunuri. După prăpăd, unii gorjeni s-au revoltat pe primari.
Pompierii au intervenit marţi la Dănești, Alimpești, Bengești Ciocadia, Hurezani, Logrești, Schela, Pociovaliștea-Novaci. Un localnic din Dănești dă vina pe autorităţile locale după ce curtea, o bucătărie de vară și grădina i s-au umplut de apă în urma ploilor abundente de marți dimineață. ”Am toată curtea inundată din cauză că s-a înfundat canalul. Veniră pompierii, poliția. Canalul a fost înfundat cu bună ştiință, viceprimarul și primarul. În 2009 a fost în regulă canalul, l-au astupat pe o porțiune de 100 de metri și acum toată apa o bagă la mine, mă afectează”, a spus Marin Peptan, localnic din Dănești.
Pod avariat la Berleşti
În urma ploilor torenţiale de marți, un pod din Berlești a fost avariat. Autorităţile locale se tem că acesta va deveni impracticabil dacă nu se va interveni pentru consolidarea lui. ”Podul din satul Gâlcești a fost afectat. Valea Măgurilor se vărsa pe unde este podul respectiv. Pe drumul de acces DC 27A nu e traficul întrerupt, doar capătul de pod a picat. A plouat foarte rău în toată localitatea. Nu sunt pagube însemnate la culturi. La pod trebuie să intervenim cât mai iute, altfel se surpă malul și se surpă pe sub asfalt. Vom cere sprijin, trebuie să găsim ajutor de undeva”, a explicat Iulian Berlescu, primarul comunei Berlești.
Inundat la fiecare ploaie
Gheorghe Lungu din Bumbești Pițic s-a temut că și gospodăria sa va fi inundată, asta după ce acum câteva săptămâni apa râului Galbenu i-a umplut beciul casei. ”M-a inundat înainte. Astăzi veni puțină de tot. Nu reuși să vină la vale. Când vine exagerată îmi intră în beci, în jurul casei. Am fost de două ori la primărie. Primarul mi-a spus că a făcut adresă la Târgu Jiu, la Ape. N-a venit nimeni, sunt 3 săptămâni de atunci. Au venit și acum ploile acestea torențiale, noroc că astăzi se opri la un moment dat, că eram inundați”, a explicat Gheorghe Lungu.
Şi amendat, şi inundat
Supăraţi pe autorităţi au fost şi membrii unei familii din Bengeşti Ciocadia, care spun că apa a dat năvală, dar nimeni nu i-a ajutat.
Și Constantin Stroe din Vladimir dă vina pe autorităţile locale după ce apa i-a intrat în gospodărie. Bărbatul susţine că a fost amendat în urmă cu două săptămâni când a sesizat primarul despre faptul că trebuie făcute reparaţii pe drumul din cauza căruia i-a intrat apă în gospodărie. ”Beciul casei e numai apă. Este o traversare de la un şanţ. Este un tub băgat, dar numai pe jumătatea asfaltului, în rest au fost numai podele de salcâm puse. Când au turnat asfaltul, acum 2-3 ani, nu au mai continuat să bage tub. A dat un om cu maşina de a rămas cu ea suspendată, i s-a îndoit roata. Am pus niște crengi acolo. Și pentru că l-am deranjat pe primar, să vină să astupe groapa, Poliţia Locală m-a amendat cu 800 lei, la ordinul primarului”, a spus Constantin Stroe.
MĂSURI
Directorul secţiei Gorj de la Drumuri Naţionale, Ion Tudor, a spus că au fost identificate podeţe subdimensionate, realizate de oameni la porţi de-a lungul timpului, din cauza cărora apa a ajuns în drum. Tudor a spus că va dispune demolarea respectivelor podeţe.