A cerut daune uriaşe la opt ani după viol
Cerere mai puţin obişnuită la Tribunalul Gorj. O femeie din Motru a cerut 150.000 de euro daune, pentru traumele suferite în urma unui viol. Instanţa i-a respins cererea ca fiind perimată.
Judecătorii au dat sentinţa pe 14 noiembrie 2017. Reclamanta D.M. a cerut instanţei să îl condamne pe bărbatul din Glogova la plata a 150.000 de euro, pentru violul din 2009. M.C.A a fost condamnat în 2013 pentru fapta sa la trei ani de închisoare.
Femeia a arătat în plângere că suma solicitată reprezintă „daunele morale pentru prejudiciile psihice cauzate prin săvârşirea faptei, acestea constând în autoizolarea sa care a durat cel puţin 2 ani, fiind lipsită de bucuriile specifice vârstei şi calităţile sale de studentă la acea vreme”. Totodată o lungă perioadă de timp a refuzat, de teamă, relaţii de prietenie cu colegii săi şi alţi posibili prieteni, mai scrie în plângere.
În replică, bărbatul acuzat de viol a arătat că, „în cursul procesului penal reclamanta nu s-a constituit parte civilă, arătând că nu are pretenţii de natură civilă, respectiv nu a solicitat despăgubiri civile sau daune morale, arătând în mod cert că renunţă la acestea”.
Conform decretului nr. 167/1958, răspunderea pentru daunele provocate prin fapta delictuală se prescrie în termen general de 3 ani de la data la care a fost săvârşită fapta şi cel prejudiciat a cunoscut cine este autorul acesteia. În aceste condiţii, bărbatul din Glogova a invocat intervenirea prescripţiei dreptului de a solicita despăgubiri civile, drept pe care reclamanta nu şi l-a valorificat în termenul general de prescripţie de 3 ani, fapta fiind săvârşită în anul 2009.
Bărbatul a mai scris în întâmpinare că, după săvârşirea pretinsei fapte de viol, reclamanta a avut o viaţă normală, respectiv şi-a terminat studiile, s-a căsătorit şi are un copil minor, apreciind că „nu a fost afectată în niciun fel de pretinsa faptă invocată în dosarul penal, la care de fapt şi-a dat consimţământul, având în vedere modalitatea de săvârşire a acesteia”.
Gorjeanca a depus plângerea la instanţă în vara anului trecut, iar de atunci nu s-a prezentat la proces pentru a o susţine, aşa că judecătorilor nu le-a rămas decât să constate perimată cererea.