50 de pompieri se luptă cu flăcările. Intervin și două aeronave Spartan

Pompierii intervin în continuare pentru stingerea unor incendii de vegetaţie care au izbucnit în mai multe zone din judeţul Mehedinţi şi au cuprins mai mult de 680 de hectare de fond forestier, litieră şi vegetaţie uscată. Două aeronave ale Forţelor Aeriene Române au fost trimise în sprijin.

”Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a aprobat, în regim de urgenţă, ca două aeronave C-27J Spartan ale Forţelor Aeriene Române să acţioneze vineri, 8 noiembrie, pentru stingerea incendiului de pădure declanşat în zona fondului forestier al localităţii Moiseşti, judeţul Mehedinţi. Aeronavele au decolat din Baza 90 Transport Aerian Otopeni, în jurul orei 10.00, pentru executarea primei misiuni, şi în jurul orei 13.00, pentru cea de-a doua misiune”, a transmis, vineri, Ministerul Apărării.

Zborurile se desfăşoară la solicitarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, având în vedere că există riscul de propagare a incendiului la alte suprafeţe de pădure şi că acţiunile forţelor de intervenţie specializate sunt îngreunate de terenul accidentat şi de lipsa surselor de apă.

Aeronavele C-27J Spartan pot transporta până la 6.000 de litri de apă (maxim şase containere) la fiecare trecere.

ISU Mehedinţi a precizat că acţionează în continuare pentru stingerea mai multor focare de incendiu manifestate la fond forestier, litieră şi vegetaţie uscată, pe raza localităţilor Sviniţa (zona Eibenthal), Iloviţa (zona Moiseşti) şi Cireşu (zona Negruşa).

”Şi astăzi, intervin peste 50 de pompieri cu două autospeciale de stingere, o autospecială de primă intervenţie şi comandă, două microbuze, un ATV, saci stingători, atomizoare şi unelte genistice pentru limitarea şi stingerea acestor incendii izbucnite acum 5 zile. În aceste momente, focarele sunt izolate, fără risc de propagare la gospodăriile cetăţenilor”, a transmis ISU Mehedinţi.

Potrivit pompierilor, până joi, 7 noiembrie, au fost afectate peste 680 de hectare de litieră şi vegetaţie uscată.

”Intervenţiile sunt dificile, deoarece flăcările se manifestă în zone abrupte, greu accesibile pentru echipaje şi focul riscă să se extindă cu repeziciune din cauza uscăciunii şi a curenţilor de aer care întreţin arderea. Pompierii mehedinţeni depun eforturi considerabile în această perioadă, parcurgând ore întregi pe jos, pentru a limita efectele incendiilor de vegetaţie uscată şi fond forestier. Mobilizarea rapidă a efectivelor libere este esenţială în gestionarea acestor situaţii, pompierii reuşind să diminueze semnificativ pericolul pentru comunităţi”, a mai transmis ISU Mehedinţi.

Vizualizări: 1,499

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: