Zeci de pacienți în pericol la spitalul Covid. S-a stricat stocatorul de oxigen!
Zeci de ambulanțe sunt la spitalul din Târgu Cărbunești, acolo unde zeci de pacienți sunt în pericol, după ce s-a stricat instalația de oxigent. 152 de persoane sunt internate acolo, dintre care peste 80 necesită suport de oxigen.
A fost activat planul roșu de intervenție. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Gorj, a apărut o defecțiune la instalația de oxigen. “Sunt identificate sursele de oxigen disponibile de la celelalte spitale din județ pentru a fi redistribuite către spitalul din Tg-Cărbunești. A fost solicitat sprijin din județele invecinate. În acest moment o parte din pacienți sunt transportati cu ambulanțele către alte spitale”, a anunțat ISU Gorj.
“Situația este deosebit de gravă, instalația de oxigen a clacat. Timpul de intervenție pe care firma de mentențanță ni l-a dat este de două ore. Pacienții aflați în stare gravă sunt mutați la Târgu Jiu”, a spus prefectul de Gorj, Marcel Iacobescu.
actualizare, ora 8.40. Prefectul de Gorj a anunțat la Digi24 că două persoane au murit, dar că medicii de acolo spun că nu are legătură cu incidentul. Cei doi erau în stare gravă și fuseseră trecuți pe aparate de oxigen manuale. ”Sunt două persoane decedate, medicii spun că nu pot fi asociate cu evenimentul pentru că erau în stare foarte gravă și au fost trecute imediat pe tuburi de oxigen”, a spus prefectul de Gorj.
actualizare, ora 9.00: Mai mulți pacienți de la spitalul Covid din Târgu Cărbunești vor fi mutați la Târgu Jiu, după ce instalația de oxigen s-a stricat. “Ne-am pregătit cu 14 paturi pentru pacienți ATI, patru deja a ajuns”, a spus Mihaela Țicleanu, purtător de cuvânt al spitalului din Târgu Jiu.
Reacția lui Arafat despre situația de la Cărbunești: „Am fost informat imediat. Au fost mobilizate mai multe resurse din județele limitrofe: oxigen și ambulanțe. E o defecțiune tehnică. Noi așteptăm ca firma care se ocupă de mentenanță să intervină rapid. Motivele defecțiunii nu le știu. Județul a acționat foarte bine. Din județul respectiv au fost trimise 5 ambulanțe SMURD și din județele limitrofe au fost trimise mai multe; nu pot să dau cifra exactă. Au mai fost trimise butelii de oxigen, de asemenea. Este foarte bine cum au acționat. Colegii de acolo dacă au nevoie ne pot anunța. Este extrem de important pentru pacienț. E clar că le poate afecta viața pacienților. Măsuri de înainte? Ce măsuri? Nu știm de ce a apărut defecțiunea”, a spus Raed Arafat la Digi24.
Ministerul Sănătății a transmis un comunicat: ”Din primele informații deținute, la nivelul unității sanitare sunt internați peste 150 de pacienți infectați cu COVID-19, din care aprox. 80-90 pacienți care necesită suport de oxigen. A început transferul unui număr de 15 pacienți care au fost internați în secția ATI. Din primele informații, la unitate sanitară există 2 decese, se analizează circumstanțele acestora”.
actualizare, ora 9.30: Salariații din tura de noapte, atât de la Ambulanța Gorj, cât și de secția Covid a spitalului din Târgu Jiu, au rămas la serviciu.
actualizare, ora 9.42: Planul roșu de intervenție a fost declanșat la ora 7.35, a precizat ISU Gorj, cu mențiunea că inspectorul șef a fost anunțat la ora 7.11 și a informat la rândul lui DSU și IGSU. Potrivit unor surse, defecțiunea la instalația de oxigen s-a produs la ora 6.34.
ora 12.00. Ministrul Sănătății, Cseke Attila: „Planul roșu a fost activat în timp real. Ceea ce pot să spun că Ministerul Sănătății are în fiecare dimineață inspectori sanitari pentru a verifica numărul de paturi. Drept urmare și la Cărbunești au fost inspectori. Tot filmul o să fie stabilit. Probabil o să fie o anchetă. Nu știu exact cât au stat pacienții fără oxigen. O să fie o anchetă. A trimite corpul de control e neavenit într-o astfel de situație. Avem încredere că alte instituții o să-și facă treaba. Am primit multe informații despre incident”, a spus ministrul Sănătății.
Se actualizează.