Urși, capre negre, râși și lupi, împușcați ilegal în Gorj

Dezvăluiri uluitoare făcute de paznicii unui fond de vânătoare luni seara, la Sabotorii TV. Postul online de televiziune a obținut o înregistrare de circa 30 de minute a unor discuții purtate între paznici, dar și mărturiile a doi dintre ei. Discuții despre cum a fost împușcată o ursoaică, deși avea doi pui, afaceristul care i-a luat viața prefecându-se că o confundă cu un lup. Au fost discuții și despre capre negre împușcate la goană, fapt nepermis de lege și chiar criticat de Ion Țiriac, participant la una din vânătorile organizate acum câțiva ani pe un fond din județul Gorj.

Faptele povestite acum de paznicii de vânătoare s-au petrecut în anii 2013 - 2015, pe fondurile de vânătoare Gilort și Sadu. Cele mai multe îi au ca personaje comune pe omul de afaceri Gheorghe Iaciu, președintele unei asociații de vânătoare, și pe Ion Coșleba, directorul Asociației de Vânătoare Gorun. Mărturiile au fost prezentate luni seara la Sabotorii TV de Nicolae Ivăniși, candidatul Partidului Ecologist Român Gorj la Camera Deputaților, pentru alegerile din 6 decembrie.

Cea mai cruntă poveste este cea a împușcării unei ursoaice care avea doi pui, care la rândul lor au murit de foame mai târziu, fiind foarte mici. Unul din paznici susține că i-ar fi atras atenția vânătorului că este o ursoaică, nu lup, cum credea el, dar nu a fost luat în calcul. “Stăteam în observator. A venit ursul, un urs mare, l-a împușcat. Avea autorizație pentru el. (...) Au apărut doi ochi după un brad. El: lupul, lupul. Mă uit cu binoclul, nu e domnule lup, e ursoaică, știam că e o ursoaică cu doi pui, că o mai văzusem și în alte seri. A tras, a împușcat-o”, a povestit unul din paznici, precizând că pe un fond de vânătoare se dădea autorizație pentru un singur urs, iar atunci au fost împușcați doi într-o seară. Puii s-au urcat în brad, dar cel mai probabil au murit apoi de foame, fiind foarte mici, au mai spus paznicii.

Paznicii de vânătoare, care depănau amintiri acum câteva zile, au povestit și cum au primit pixuri speciale, care se șterg ușor, astfel încât autorizațiile de vânătoare să fie modificate ușor atunci când erau împușcate alte exemplare decât scria în autorizația inițială. “Scriem autorizațiile cu pix de se șterge. Pui flacără pe ea și imediat se șterge”, au povestit paznicii.

O altă întâmplare, povestită de aceștia, era referitoare împușcarea caprelor negre în munții Gorjului. Caprele nu se împușcă la goană, spuneau paznicii de vânătoare, dar Iaciu a făcut-o, pentru că nu știa. Chiar Ion Țiriac i-ar fi zis atunci că vrea să facă o poză cu el, pentru că doar Ceaușescu mai împuca la goană sau din elicopter capre negre. Patru capre negre și un râs au fost împușcați în toamna anului 2014 de grupul de oameni de afaceri în care erau Iaciu și Țiriac, deși pentru râs nu a fost cotă de recoltă, iar caprele negre nu se împușcă la goană.

“Ăla știa legislația. I-a zis că vrea să facă și el o poză cu Ceaușescu, că numai pe vremea aia se împușcau capre la goană sau din elicoper”, a spus paznicul de vânătoare, menționând că interesul celor care administrau fondul de vânătoare era să le ia banii vânătorilor, așa că le dădea a doua zi autorizație pentru vânătoare individuală, chiar dacă respectivele capre negre fuseseră împușcate, ilegal, la vânătoarea colectivă.

Paznicii de vânătoare au mai povestit și cum ademeneau cu sare caprele negre de pe alte fonduri de vânătoare, pentru a le aduce în bătaia puștii. Și această faptă intră sub incidența legii.

Chiar dacă faptele sunt vechi, probabil că năravul a rămas, iar organele de anchetă ar trebui să verifice. “Cred că modul de lucru a rămas același”, a spus Ivăniși, care speră ca organele în drept să verifice cele dezvăluite de paznicii fondului de vânătoare. Acesta este de părere că, deși au fost folosite pixuri a căror pastă se șterge, urmele apăsării pe hârtie rămân, astfel că poliția poate să găsească probe.

Emisiunea integrală aici (de la min. 15):

Actualizare: Drept la replică

Referitor la acuzatiile aduse in articolul "Ursi, capre negre, rasi si lupi impuscati ilegali in Gorj" publicat in ziarul Pandurul in data de 16.11.2020.

Asociatia de Vanatoare Gorun prin presedinte Iaciu Gheorghe a preluat in gestiune in anul 2011 un numar de patru fonduri cinegetice in judetul Gorj si un fond cinegetic in judetul Valcea.

Conform cotractelor de gestiune incheiate cu mnisterul de resort s-au investit sume mari de bani de catre dl. Iaciu pentru asigurarea hranei complementare pentru vanat, dotarea corespunzatoare a fondurilor cinegetice cu masini de teren pentru asigurarea pazei impotriva braconajului, s-au construit hranitori pentru vanat, observatoare, s-au adus si dotat 7 vagoane dormitor pentru personalul angajat sau membrii vanatori.

Actiunile de vanatoare s-au efectuat respectandu-se legislatia in vigoare, nu s-au depasit cotele de recolta la speciile de vanat, au fost eliberate autorizatii de vanatoare individuale pentru specia capra neagra si nu s-a vanat capra neagra prin alte metode decat prin cele permise de lege.

Vanatorile colective s-au desfasurat si se desfasoara doar la speciile de vanat prevazute in ordinul 353 din 2008 ( speciile mistret, vulpe, iepure, sacal, etc.. ).

In toate sezoanele de vanatoare nu s-au recoltat integral cotele de recolta la speciile capra neagra sau cerb comun intocmai pentru a sporii efectivele de vanat.

Nu s-a impuscat vreodata ursoaica cu pui sau exemplare de ras de catre membrii vanatori participanti la actiunile de vanatoare derulate de catre asociatie.

Nu s-au folosit pixuri speciale, care se pot sterge, la eliberarea autorizatiilor de vanatoare, acestea se elibereaza in dublu exemplar pe hartie autocopianta iar carnetele de autorizatii au regim special.              

Consideram ca acuzatiile aduse in spatiul public ne defaimeaza si influenteaza in mod negativ activitatea asociatiei de vanatoare cat si vanatorii in general. Mentionam ca aceste acuzatii au fost facute de catre un candidat la alegerile parlamentare din partea Partidului Ecologist Roman, acesta urmarind capital electoral . Deasemenea mentionam ca acuzatiile nefondate ne pot aduce prejudicii grave, fapt ce nu poate ramane fara urmari juridice pentru cei care fac astfel de acuzatii.

Ion Coșleba, director Asociatia de Vanatoare Gorun

Vizualizări: 10,303

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: