Un tânăr din Cărbunești, în misiune în Uganda. Cum se trăiește acolo!

Darius Florian slujește de trei ani la biserica Penticostală din Târgu Cărbunești, iar în iulie a fost într-o echipă de misiune cu proiecte în Uganda, Africa, districtul Arua, satul Lumara. 


Pe 1 iulie, un grup de români au făcut un drum de 56 de ore până în Uganda: ”Am venit să ajutăm la construcția bisericii primei biserici din satul Lumara”.


Darius și ceilalți români care l-au însoțit au construit o biserică, dar urmează să se întoarcă pentru a construi și un centru medical și o școală primară. ”Echipa noastră a fost primul picior de civilizație în acel sat, în urmă cu 3 ani, când am plătit forajul unei fântâni, deoarece nu aveau apă potabilă”, a explicat el.


În urmă cu trei ani, tot o echipă de misionari români au construit aici un drum de acces.


Satul și problemele lui au fost descoperite de Daniel Răducanu, primarul din Baru, Hunedoara, cel care a inițiat și misiunea în Uganda, explică Darius. ”În fiecare zi așa cum mâncăm noi pâinea, românii, ei au acolo niște rădăcinii care se cheamă casava și aia mănâncă ei în fiecare zi plus câteodată mai mănâncă porumb sau alte chestii foarte rare, fructe, mango sau mai plantează și fasole”.


Darius a povestit și cum trăiesc locuitorii din Arua. ”Oamenii aceia trăiesc în tot felul de colibe construite de ei din cărămizi pe care le acoperă cu fân. Nu au curent electric, nu au apă potabilă. Am văzut cum cărau apa din râu, un râu poluat, pentru că ei acolo aruncă tot felul de lucruri, acolo spală hainele, acolo spală toate lucrurile și de acolo ei duc apă acasă și beau, n-au acces la școală, trebuie să meargă foarte departe. Până acum n-au fost la școală. Acum cu ajutorul românilor, vreo 25 de copii din satul acela reușesc să meargă la școală”.


”Am plătit și profesori care să-i învețe pe copii și engleză, dar și câteva lucruri elementare. Primul obiectiv a fost biserica, apoi câteva proiecte sociale de ajutorare cu obiecte de igienă. Pe lângă a fost organizată și o tabără medicală, s-au cumpărat medicamente și au fost plătiți doctori, asistenți și farmaciști pentru satul acela care foarte rar cineva dintre ei au ajungea vreodată la un doctor. 

257 de persoane au profitat au putut să profite de această tabără, ne-am bucurat să fim de folos pentru copii, teste de malarie și alte tratamente”, a mai povestit tânărul din Cărbunești. 


Darius a mers acolo din partea biserici penticostale: ”Le-am dus cuvântului Dumnezeu, le-am predicat, i-am învățat, i-am învățat să se roage. Un african, o mărturisit că înainte să vină românii, albii la ei acolo în sat, satul lor semănat cu o peșteră, erau pierduți, erau în întuneric, erau ai nimănui”. 

”Asta este lucrarea pe care am făcut-o în aproximativ 3 săptămâni mă bucur să mă întorc înapoi la Târgu Cărbunești, oraș pe care îl iubesc și care mi-e dor să ajung înapoi. Este orașul unde eu locuiesc”, a mai spus Darius în drum spre casă. 

Galerie foto






Vizualizări: 8,173

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: