Un rapsod gorjean a gătit în direct la TV

Constantin Lătărețu din Runcu, un nume deja consacrat al scenei folclorice a gătit pentru Emisiunea ”România în bucate”, de la TVR 2. Rapsodul este cunoscut nu doar pentru timbrul vocal, asemănător cu al legendarei Maria Lătărețu, ci mai ales pentru talentul său interpretativ.

Printre cele mai remarcabile colaborări pe care le-a avut se numără parteneriatul cu etnomuzicologul Elise Stan, alături de care a contribuit la realizarea unor ediții de succes menite să păstreze și să promoveze muzica tradițională românească.
Dodo cum îi spun prietenii și-a arătat talentul de data aceasta în bucătărie, preparând o ciorbă de vânat cu zeamă de varză și o tocăniță de căprior, inspirate din gusturile autentice ale zonei.  Rapsodul este un vânător împătimit, așa că preparatele pe care a ales să le gătească pentru Televiziunea Română sunt vânătorești. Pasionat de gătit, Dodo a fost ales de prezentatori să gătească tradițional, la el acasă, la Runcu. Fiecare bucată de carne pe care o vânează devine un ingredient special, transformat în preparate ce aduc în farfurii gusturi tradiționale, autentice. 
Dodo o pregătește, de la fripturi delicioase de mistreț sau căprioară, până la tocănițe și supe ce pun în valoare carnea de vânat. De data aceasta la ciorbă a ales zeama de varză care să scoată în evidență și mai mult gustul de la vânat. „Zeama de varză nu doar că acidulează ciorba, dar și aduce un plus de sănătate, fiind bogată în probiotice”, dezvăluie lăutarul. Rețeta sa combină carnea de vânat fiartă lent cu zarzavaturi locale (morcovi, păstârnac, ceapă) și un pic de zeamă de varză adăugată la final, păstrându-i prospețimea. Nu este pentru prima dată când lăutarul gătește vânat într-o emisiune tv. 

Vizualizări: 1,332

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: