Un deputat USR ne spune cum se "lucrează" în parlament
Deputatul Uniunii Salvaţi România, Cosette Chichirău, scrie zilnic pe pagina sa de facebook cum se lucrează în parlament, cum sunt nevoiţi să voteze în necunoştinţă de cauză, cum primesc sute de proiecte într-o singură zi fără a avea posibilitatea de a citi mai mult decât titlurile.
Postarea Cosettei Chichirău:
Abuzurile de azi din Parlament (28.12.2016):
1. Ședința comisiei de buget a fost convocată la ora 9:26 (ora exactă când am primit eu telefon, alții au fost sunați și mai târziu) pentru ora 10. Regulamentul spune că ședințele comisiilor sunt convocate cu cel puțin 24 de ore în avans, când se anunță și ordinea de zi. Ca să știm și noi ce discutăm, ce votăm.
2. N-am avut nici ordine de zi. În plus, și rețeaua și site-ul picaseră. Nu ni s-au dat nici un fel de documente. Până la urmă, cineva a reușit să pună pe monitoare textul pe care trebuia să-l discutăm și votăm. Se referea la cererea de respingere a reexaminării legii tăierii celor 102 taxe, printre care și taxa radio/TV - Plx 473/2016. (Da, de multe ori e foarte greu să-ți dai seama exact pentru ce votezi: pentru reexaminare? pentru respingerea reexaminării? pentru respingerea respingerii anterioare? Azi în plen, Nicolicea făcea semne la tot grupul PSD cum să voteze, că ne încurcasem de tot.)
3. Tot așa pe genunchi s-a dat și ordinea de zi pentru ședința de plen. Azi a fost zi de făcut curățenie. Am primit o listă cu peste 200 de propuneri de legi sau modificări de legi care au fost respinse ori de Senat ori de comisiile Camerei ori de amândouă. Ideea era să le respingem și noi și să o luăm de la zero. Printre ele, totuși, erau câteva care fuseseră aprobate de Senat dar respinse de comisiile Camerei. În fine, oricum ne-a fost imposibil să citim toate legile astea în mai puțin de 24 de ore, așa că la marea majoritate am votat abținere pentru că altfel am fi votat pe încredere (în Senat și în comisii) și nu în cunoștință de cauză.
Vă dau aici un link ca să vă faceți o idee:http://www.cdep.ro/pls/caseta/ecaseta2015.ordinezi
4. Faimoasa Plx 473/2016 pe care am menționat-o la punctul 2 este lege organică, deci trebuie aprobată cu majoritate din numărul total de deputați, nu din numărul celor prezenți. Azi iar am votat cu mâna ridicată, bineînțeles, că doar la ce ne trebuie sistemul electronic? Problema la votul cu mâna este că e greu să numeri sute de voturi repede. Și cum aveam zeci de voturi de dat, nu era timp de pierdut. Așa că președintele de ședință proceda așa: se uita pe grupuri (cam toate voturile se dau în bloc - toți PSD-iștii votează la fel, toți USR-iștii votează la fel etc; mai sunt dizidenți pe la minorități :) ăia chiar sunt numărați) și aloca numărul de voturi pe grup bazat pe prezența declarată, nu pe cea din sală. Dacă erau 110 de deputați PSD declarați prezenți și grupul PSD ridica mâna, se considera 110 voturi, chiar dacă nu toți erau în sală. Cineva s-a prins și a propus să se voteze nominal, unul câte unul, ca să știm și noi dacă respectăm sau nu Constituția. Propunerea a fost respinsă de PSD, evident. E posibil ca Parlamentul să fi trecut azi o lege organică fără numărul de voturi necesar. Ei na, cine mai stă să numere?!
Concluzie: am propus amânarea legii tăierii taxelor, ca să o putem discuta o dată cu bugetul, cum ar fi rațional. Oricum legea asta va intra în vigoare de pe 1 feb, așa că mai era timp de discutat și tot pe 1 feb intra. Ne-a fost respinsă propunerea. La sfârșit, am votat (toți cei din grupul USR) împotriva cererii de respingere a reexaminării. A fost unul din două voturi la care nu ne-am abținut. Celălalt se referă la finanțarea partidelor politice.
PS: am terminat ziua în stil grandios: am stat la coadă la salar! Ni s-a plătit îndemnizația pentru zilele lucrate în decembrie în numerar, la ghișeu, la coadă.