Transalpina deschisă, dar cu program şi restricţii

Cea mai înaltă șosea din România a fost redeschisă sâmbătă traficului rutier, dar tot în regim de șantier, ceea ce face ca șoferii care trec pe aici să fie nevoiți să își adapteze programul la cel recomandat de drumari. Între orele 7 și 19 drumul e deschis circulației publice, deși și în afara orelor respective nu vine nimeni să dea vreo amendă celor care vor fi prinși conducând pe Transalpina, în prima zi după redeschiderea traficului mii de mașini tranzitând zona.

Ion Tudor, şeful secţiei Drumuri Naţionale Gorj, a spus care sunt restricţiile. „Există o limită de 30 km/h. Asta e viteza maximă și, bineînțeles, tonajul de 3,5 tone. Cine nu respectă poate să aibă surpriza să întâlnească și un radar pe drum, pentru că nu se știe niciodată. Avem și un program în care circulația e permisă, între orele 7 și 19, pentru că nu degeaba avem acea vorbă despre pălăria pe care o schimbăm după ce a trecut Sfântă Măria. Pe munte de acum încolo se întunecă mai devreme, se va lăsa ceața, vor veni ploile și nu cred că, în cazul unor probleme, șoferii ar vrea să fie surprinși pe acolo. E timp suficient între orele respective pentru a vedea toate frumusețile munților. Nu va fi o problemă deosebită dacă rămâne cineva pe drum după ora 19.00, să zicem, dar mizăm pe buna înțelegere a participanților la trafic”, a explicat Ion Tudor.

Bucuriile turiștilor

Puțini sunt turiștii interesați de restricțiile pe care trebuie să le respecte pentru că oricum nu pot să meargă cu viteză mare în curbele și pantele de pe Transalpina, iar peisajele preferă să le admire la lumina zilei, nu în bezna nopții. Sâmbătă vestea a ajuns repede la mii de români aflați în concediu sau în trecere prin zonă. Mașini cu numere din Harghita și Suceava până la Constanța sau Teleorman, ca să nu mai pomenim de Hunedoara, Mehedinți sau Dolj, că sunt „de-ale casei”, au putut fi întâlnite alături de cele ale unor turiști veniți din străinătate. Nelipsite au fost și coloanele cu motocicliști, parcările de pe Transalpina, unde au fost deja deschise magazinele cu suveniruri, fiind ocupate la maxim.

„Din Pitești am venit cu soția și copii. Am făcut Transfăgărășanul ani de zile, dar acum am zis să mergem și pe Transalpina dacă tot am văzut pe internet că se deschide acum. Ce am găsit aici ne-a plăcut tare mult. Peisajele sunt de vis, drumul e foarte bun, sunt ceva probleme când vrei să ieși de pe șosea și să tragi pe dreapta pentru câteva minute, pentru că diferența de nivel a destul de mare, mai ales pentru mașinile cu gardă joasă, dar, în restul, totul este absolut OK”, a spus turistul respectiv.

Bucuriile cabanierilor

Vestea redeschiderii traficului i-a făcut bucuroși și pe cabanierii din Rânca, inclusiv pe președintele asociației concesionarilor de aici, Constantin Pănescu, care a cerut constant în ultimii doi ani reluarea circulației. Furnicarul de mașini venite din toată țara la Rânca înseamnă și mai multe persoane cazate la cabanele de aici, unul dintre proprietarii de pensiuni, Ionuț Năgară, spunând că numărul rezervărilor deja a crescut. „Lumea a aflat de redeschiderea circulației și oamenii au început să sune și să întrebe și dacă e adevărat acest lucru, dar și dacă își pot face rezervări în stațiune. Vă spun că e o adevărată nebunie după ce a devenit oficial că se circulă din nou pe Transalpina, iar asta nu poate decât să ne bucure, fapt pentru care vrem să le mulțumim celor de la CNADNR că au luat decizia de a le permite turiștilor să circule fără restricții, chiar dacă în regim de șantier. E o decizie bună, care sperăm să revigoreze activitatea turistică în Rânca”, a spus patronul de la pensiunea Tara, unul din cele mai căutate și aglomerate spații de cazare din Rânca.

Vizualizări: 200

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: