Costul furajelor s-a dublat, preţul animalelor este la jumătate

Seceta îi obligă pe gorjeni să îşi vândă animalele, pentru că nu vor avea cu ce să le hrănească la iarnă. Cumpărători nu sunt, deşi preţurile sunt la jumătate faţă de anul trecut. La Tismana, un crescător de animale vrea să vândă un lot de 40 de bovine tineret şi nu găseşte desfacere. Mai mult, fermierii nu îşi mai lasă vacile la montă de teamă că nu vor avea cu ce să întreţină efectivele mărite. După ce în ultima lună preţurile la cereale au crescut considerabil, oamenii se aşteaptă ca până la iarnă porumbul să-şi dubleze preţul.

Seceta prelungită îi face pe fermieri să ia cu asalt târgurile săptămânale în speranţa că vor reuşi să-şi vândă animalele. Chiar şi fermierii din zonele cu tradiţie în zootehnie sunt dispuşi să-şi reducă efectivele din cauză că nu le mai pot întreţine. „Este o cerere foarte mică de animale, iar preţul care se oferă este foarte, foarte scăzut. Animalele nu mai au hrană, proprietarii doresc să scape de ele, iar preţurile au scăzut foarte mult atât la bovine, cât şi la ovine. Kilogramul în carcasă la bovină a scăzut de la 9-10 lei la 6-7 lei, dar nici aşa nu se caută. Ştiu un crescător specializat pe bovine care ar dori să dea 40 de capete odată, numai de tineret, şi nu găseşte desfacere. Apoi până în toamnă ar vrea să mai vândă vreo 30 de bovine adulte şi nu are unde”, a declarat Marian Slivilescu, primarul de la Tismana.

„Se tem că vor muri pe câmp de foame”

Crescătorii din această zonă refuză să-şi mai ducă animalele la montă de teamă să nu le crească efectivele. „Sunt oameni care nu mai lasă animalele să se mai monteze pentru a le putea vinde sau întreţine mai uşor. Oamenii sunt speriaţi, nu mai ştiu ce să facă. Le e frică să nu se înmulţească animalele pentru că nu au furaje să le întreţină şi se tem că le vor muri pe câmp de foame. E o situaţie foarte gravă în ceea ce priveşte agricultura”, a mai precizat Marian Slivilescu.

Şi în târgul de la Logreşti, ţăranii cer preţuri mici pe animale şi nici aşa nu le pot vinde. „Preţurile la animale au început să scadă de anul trecut, după apariţia bolii limbii albastre, dar seceta de acum a făcut ca animalele să se vândă la preţuri de nimic şi nici aşa nu există cerere. Vânzările au scăzut dramatic, viţeii au deja o vârstă înaintată, sunt purceii care nu se caută. Un purcel bun care acum se vinde cu 150-200 de lei, înainte se vindea cu 300-350 de lei, aproape la jumătate”, a declarat Ion Băluţă, primarul de la Logreşti.

Situaţia din judeţ este cunoscută şi de către Direcţia Sanitar-Veterinară, ai cărei inspectorii sunt prezenţi săptămânal în târgurile de animale. „Este o perioadă foarte proastă pentru crescătorii de animale. De exemplu, în bâlci la Godineşti o vacă adultă se vindea cu 1000 de lei. Am înţeles că cineva a vrut să vândă o vacă de rasă cu viţea la 1800 de lei şi nici aşa nu s-a vândut. Asta în condiţiile în care o vacă bună se vindea cu 2500 - 3.000 de lei, s-a luat vacă şi cu 4.000 de lei din Banat. Şi la abatoare vor fi preţuri foarte mici, nu ştiu cum vor reuşi oamenii să scape de animale. Pentru o vacă adultă nu se dă mai mult de 6-7 lei/kilogram, sunt animale multe, iar preţurile sunt extrem de mici”, a declarat Nicolae Călescu, director DSV Gorj. 

Preţul porumbului, în creştere continuă

Seceta prelungită face ca preţul cerealelor să crească de mai multe ori într-o lună. „Preţul la cereale creşte pe fiecare săptămână, deja kilogramul de porumb a ajuns la 1,10 lei, iar în urmă cu o lună a fost 80 de bani/kilogramul. Până la venirea iernii, eu cred că preţul porumbului se va dubla. Vai de noi! Vin vitele de la izlazuri moarte de foame, e situaţie groaznică. Dacă până acum, oamenii erau încurajaţi să crească bovine pentru subvenţiile APIA, în situaţia actuală se lipsesc şi de subvenţii şi de tot. Pentru a scoate o vacă din iarnă se consumă undeva la 2.000 de lei, cel puţin, iar la preţurile care se dau acum este mai mult decât valoarea ei. Va fi o perioadă în care carnea va fi foarte ieftină, însă la primăvară nu se ştie ce vom face. După părerea mea, efectivele de animale vor scădea cu cel puţin 30% după această vară”, a declarat primarul de la Tismana. În târgul de la Logreşti, o baniţă de porumb a ajuns la preţul de 17 lei. „Noi avem şi un târg de cereale, am văzut că de la 10 lei baniţa de porumb, preţul a urcat de 15-17 lei baniţa. De o lună de zile, preţul la porumb creşte de la o săptămână la alta”, a declarat primarul Băluţă.                   

STATISTICĂ

În evidenţele Direcţiei Sanitar Veterinare Gorj figurează: 53.000 de bovine; 141.000 ovine; 40.000 de caprine şi 110.000 porcine. Şi conducerea instituţiei se aşteaptă ca efectivele de animale să scadă dramatic după această vară secetoasă care a afectat agricultura judeţului.

Vizualizări: 231

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: