Mână întinsă gorjenilor care trăiesc din ajutorul social
Gorjenii care trăiesc de pe urma ajutorului social trebuie să ştie că majorarea alocaţiei de stat nu afectează cuantumul venitului minim garantat. Din contră, aceştia vor primi şi mai mulţi bani odată cu dublarea alocaţiilor. Conducerea Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale (AJPIS) Gorj a spus că la calculul ajutorul social se ia în considerare cuantumul vechi al alocaţiei, de 42 lei, deşi suma s-a dublat.
O reglementare legislativă apărută după majorarea alocaţiilor de stat de la 42 de lei la 84 de lei vine să-i liniştească pe beneficiarii de ajutor social de la primării. Oamenii se temeau că odată cu creşterea alocaţiilor o să rămână fără venitul minim garantat pentru că nu mai corespundeau criteriilor. Conducerea AJPIS Goj a lămurit acest aspect. “A apărut modificarea legislativă 25/2015 prin care ni se spune că se ia în calcul acelaşi cuantum al alocaţiei de stat, cel dinaintea majorării, de 42 de lei”, a spus Viorica Roşianu, directorul AJPIS Gorj.
Conform datelor existente la Agenţia de Prestaţii Sociale, de la începutul anului 2015, cumulat pentru ajutorul social au fost 4.874 de beneficiari care au primit 7.100.376 lei. Cât priveşte alocaţia de stat, cumulat de la începutul anului au fost 6.043 beneficiari care au primit nu mai puţin de 6.135.542 lei. „Alocaţia de stat pentru copii s-a majorat, la 1 iunie, de la 42 la 84 de lei pentru copiii între 2 şi 18 ani precum şi pentru tinerii peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale, iar pentru copiii cu dizabilităţi, cuantumul a crescut de la 84 lei la 200 lei”, a spus Viorica Roşianu, directorul AJPIS Gorj.
CLASAMENT
În Gorj, cei mai mulţi beneficiari ai ajutorului social se regăsesc în Târgu Jiu, 216 la număr, urmând Plopşoru cu 208 beneficiari, Polovragi cu 146 beneficiari, Cruşeţ 143, Roşia de Amaradia 142, municipiul Motru cu 132 de asistaţi şi Rovinari cu 130 de beneficiari ai ajutorului social.