Totul despre durerile de dinți: tipuri, cauze, tratamente
Durerea de dinți este una dintre cele mai insuportabile dureri. Aceasta este extrem de frecventă și poate afecta pe oricine în orice moment al vieții, rezultând din numeroși factori, principalul fiind igiena orală deficitară. O curățare temeinică a dinților ajută la păstrarea sănătății lor și previne apariția unor afecțiuni dureroase. Iată câteva dintre cauzele durerilor dentare și cum pot fi ele tratate.
Durerile cauzate de carii
Caria este una dintre cele mai frecvente cauze ale durerilor de dinți. Acestea provoacă durere doar după un timp, atunci când se află într-un stadiu avansat, tocmai de aceea este importantă vizita periodică într-o clinica stomatologica. În cazul în care o problemă este depistată la timp, aceasta poate fi tratată în moduri diferite, în funcție de severitate.
În cazul unei carii superficiale, se poate realiza o obturație – îndepărtarea părții afectate din dinte și umplerea golului cu un material compozit, ceramic sau rășină. În cazul în care caria este prea mare, medicul va trebui să îndepărteze o mare parte a dintelui. În această situație, poate fi necesară o coroana dentara pentru a reface puterea dintelui și pentru a-i oferi din nou estetica dorită. Extracția dintelui este ultima soluție adoptată în cazul unei carii mult prea adânci care a ajuns la rădăcina dintelui.
Durerile cauzate de infecțiile dentare – abcesul
Abcesul dentar este una dintre cele mai frecvente manifestări ale infecțiilor dentare. Acesta este cauzat de bacterii și se recunoaște prin umflarea gingiilor care vor deveni foarte roșii. În afară de umflătură, apar și durerea severă, sângerarea sau puroiul, ceea ce duce la nevoia unui tratament cât mai curând posibil. Tratarea abcesului se face prin drenarea infecției, completată cu administrarea de analgezice și antibiotice.
Durerile cauzate de afecțiunile gingivale
Durerile dentare pot rezulta și din anumite probleme ale gingiilor, așa cum sunt gingivita și retragerea gingiilor. Gingivita este o infecție a gingiilor recunoscută prin sângerare. Aceasta rezultă din lipsa igienei orale, mai ales din prezența tartrului care se formează pe dinți. Deși aceasta nu doare, în general, se poate agrava și poate duce la boli precum parodontita sau recesiunea sau retracția gingivală.
Retracția gingivală reprezintă slăbirea dinților cauzată de o retragere progresivă a țesuturilor gingivale. Aceasta se agravează progresiv și poate duce la parodontoză, poate provoca și durere, motive pentru care este recomandat consultul de specialitate cât mai curând posibil. Dintre cauzele retracției gingivale, cele mai cunoscute sunt tutunul și alcoolul, igiena orală deficitară sau cariile.