TOP 5 Motive pentru care simţi mereu că ţi-e foame
Foamea este principalul motiv pentru care luăm în greutate mai mult decât ar fi indicat. Dacă abia ai mâncat micul dejun şi deja te gândeşti la masa de prânz şi la ce bunătăţi ai putea să guşti, înseamnă că ai o problemă. Creierul şi corpul complotează pentru a ne face să credem că e ora mesei, deşi nu e nici pe aproape.
Există o serie de motive pentru care simţi mereu că îţi e foame cu toate că nu e ora de masă şi o parte din cauzele care provoacă foamea ar putea dispărea dacă ştii exact despre ce este vorba.
Prea puţine ore de somn
Cercetătorii care au studiat fenomenul afirmă că lipsa de somn are o strânsă legătură cu senzaţia continuă de foame. Astfel, cu cât orele de somn sunt mai puţine, cu atât senzaţia de foame e mai intensă. Atunci când somnul nu este suficient, corpul tău va cere alimente bogate în calorii şi carbohidraţi pentru a compensa lipsa de energie generată de lipsa de odihnă.
Ai exagerat cu mâncarea cu o zi înainte
Oamenii de ştiinţă nu au încă o explicaţie clară pentru acest fenomen, dar nu este nici un dubiu în faptul că atunci când mergi la culcare suprasaturat, te trezeşti cu o senzaţie nemaipomenită de foame. E foarte posibil ca acest lucru să fie cauzat şi de felul de mâncare pe care l-ai servit. Dacă ai consumat produse cu mult amidon, este posibil să fi declanşat schimbări majore ale nivelului de zahăr din sânge, ceea ce te face să simţi că nu te-ai săturat.
Ai un obicei în a consuma sucuri carbogazoase
O băutură carbogazoasă chiar şi fără calorii trimite creierului un mesaj greşit, şi anume „caloriile sunt pe drum”, apoi nici o astfel de substanţă nu apare. Acest lucru provoacă senzaţia de foame. Specialiştii nu au stabilit încă motivul exact pentru care se întâmplă asta dar, între timp, ar trebui totuşi să renunţi la acest obicei nesănătos.
Plictiseala
Majoritatea lucrurilor pe care le facem sunt stimulate de dopamină, substanţă care transmite informaţia între neuronii creierului, fiind implicată într-o varietate largă de activităţi diferite. Tot dopamina ne ajută să nu uităm să mâncăm. Atunci când nu suntem implicaţi în vreo activitate, creierul caută forme de a activa dopamina şi atunci mâncatul pare o idee bună chiar dacă nu e ora mesei. Când simţi această senzaţie, citeşte o carte, fă nişte exerciţii sau găseşte o activitate relaxantă cu care să înlocuieşti mâncatul.
Îţi este doar sete
O simplă sete poate provoca sentimentul de oboseală şi epuizare şi, la fel ca şi cu lipsa de somn, corpul caută energie în altă parte. Aici apare nevoia de a mânca, ceea ce înseamnă că s-ar putea să crezi că ţi-e foame când, de fapt, ţi-e doar sete. Experţii în nutriţie sugerează să consumi un pahar mare de apă atunci când această senzaţie apare şi să aştepţi câteva minute înainte să te arunci la mâncare.