Toate târgurile de animale din Gorj au fost închise
Toate târgurile de animale din județul Gorj au fost închise joi de Direcția Sanitar Veterniară (DSV). Motivul pentru care a fost impusă această restricţie este legat de faptul că România se află sub cod roșu privind pesta porcină africană.
În județul Gorj, târguri de animale funcționează în localitățile Târgu Jiu, Logrești, Țânțăreni, Peșteana (Bîlteni), Săulești și Bolboși. Mai sunt astfel de amenajări și în Novaci și Tismana, dar nu sunt deschise comercializării animalelor.
Cele care desfăşoară activitate săptămânal nu mai au voie să găzduiască comercianţi, măsura fiind dispusă de DSV Gorj, cu aplicare începând de joi, 12 iulie. ”Am primit o notă de serviciu de la Agenţia Naţională prin care ni s-a solicitat închiderea tuturor târgurilor de animale din cauza focarelor de pestă porcină din cele 5 județe: Satu Mare, Tulcea, Constanța, Bihor și Brăila. Măsura este până la noi ordine. Am anunțat și Prefectura. Vectorul principal este omul, de aceea nu permitem nici comercializarea celorlalte animale”, a declarat Nicolae Călescu, directorul DSV Gorj.
”Nu știm pe ce perioadă va sta închis”
Târgurile de animale sunt gestionate de primării. Cel de la Logrești este unul cu tradiție în zonă. Zeci de comercianți vin în fiecare vineri la acest târg pentru a-și vinde porcii, vacile sau alte animale. ”Nu știm pe ce perioadă va sta închis. Niciodată, de câte ori s-a închis, n-am știut perioada. Noi îl avem în satul Târgu Logrești și se desfășoară pe acel amplasament de sute de ani. De regulă, veneau 50-60 de căruțe și mașini cu animale. Cei mai mulți comecianți vin cu porci, cu vaci mai rar. Dacă s-a luat măsură, o să scadă veniturile, încasam câte 200-300 lei, în funcţie de numărul mijloacelor de transport care intrau. Asta este! O să afecteze puțin și partea industrială și alimentară”, a comentat Ion Băluță, primarul comunei Logrești.
Pesta porcină africană este o boală periculoasă ce se manifestă la suine și pentru care nu există tratament. Este o boala infecţioasă, afectând porcinele de toate vârstele și sexele. Una dintre problemele legate de depistarea bolii este că nu există un semn specific care să indice prezenţa bolii.