„Terapia vampir”, utilizată de Nadal şi Halep, adusă în Gorj

Injectarea propriului sânge în zonele cu probleme este o metodă de tratament de succes şi în ortopedie. Terapia este pusă la dispoziţia gorjenilor cu afecţiuni ortopedice de către medicul specialist Gabriel Buciu, prin intermediul cabinetului său, contra-cost. Acest tratament nu este disponibil în alte unităţi medicale, de stat sau private, din Gorj.

Plasma bogată în trombocite (PRP - Platelet Rich Plasma) se obţine prin recoltarea unei mici cantităţi de sânge de la pacient, care este apoi prelucrat prin centrifugare, proces care separă trombocitele de celelalte celule sangvine. Lichidul obţinut conţine o concentraţie foarte mare de factori de creştere, esenţiali în procesul de vindecare.

Conform medicului Buciu, perfecţionarea tehnologică a permis ca acest tip de tratament să se facă în condiţii sigure în ambulatoriu, în cabinetul medicului ortoped, cu rezultate excelente în cazul traumatismelor la nivelul tendoanelor, a ligamentelor, muşchilor, articulaţiilor, tendinite, epicondilite şi fasceite.

Până nu demult, era metoda secretă de recuperare rapidă a sportivilor de performanţă. Printre sportivii care au folosit PRP se numără Tiger Woods, Rafael Nadal, Maria Sharapova sau Simona Halep. Tratamentul este util şi în boli datorate vârstei înaintate: gonartroze, coxartroze, artroze de gleznă, periartrite scapulo-humerale, artroze de cot şi ale încheieturii mâinii. Specialiştii spun că în multe cazuri de gonartroză foarte avansată, în care era necesară protezarea, s-a obţinut un efect net superior acidului hialuronic, fiind astfel amânată operaţia de protezare cu câţiva ani.

Procedeul de recoltare şi centrifugare a sângelui pacientului se realizează în aproximativ 15 minute şi se efectuează, în condiţii stricte, în cabinetul medicului ortoped. Tratamentul este pus la dispoziţia gorjenilor din Târgu Jiu, Rovinari şi Novaci, de către medicul ortoped Gabriel Buciu. O procedură costă 450 lei, asta în condiţiile în care sunt clinici în ţară care utilizează această metodă la preţuri ce pot ajunge şi până la 500 de euro pe procedură. Specialistul gorjean a investit câteva mii de euro pentru a le putea oferi astfel de tratamente şi pacienţilor săi. „De obicei, la cazurile medii se fac 3 proceduri, la cazurile mai grave se fac mai multe, 4-6 sau cât este nevoie. Fac acest tratament din luna septembrie. Am achiziţionat aparatura, kit-urile aferente. Este un efort destul de mare, care se va amortiza în timp, mai greu, datorită faptului că pun un adaos mai mic decât colegii mei. Am lăsat foarte mult la preţ ca să vin şi în întâmpinarea pacienţilor care nu au posibilităţi”, a declarat doctorul ortoped Gabriel Buciu.  

Vizualizări: 8,942

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: