Taxe plătite "în vecini" în mai multe sate din Gorj. "Vin la încasări după ce iau oamenii pensia"

Curtea unui localnic din Dănești s-a transformat, joi, în birou pentru un agent fiscal de la Primăria Dănești. Acolo, salariatul primăriei a încasat taxele și impozitele locale de la sătenii care nu aveau posibilitatea să meargă 15 kilometri până la ghișeu. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Atât pentru primărie, cât și pentru oameni, inițiativa este binevenită. Autoritățile locale încasează taxele, iar oamenii nu mai sunt puși pe drumuri și, pentru că plătesc dările către stat până la 31 martie, au parte și de o reducere de 10%. 

Dumitru Paliță strânge taxele din comună de trei decenii. E obișnuit cu deplasările în teren. Până acum mergea cu bicicleta din poartă în poartă. Acum merge într-un birou improvizat în fiecare zi până la finalul lunii martie. Joi, a fost în curtea unui localnic din Țârculești. Săptămâna viitoare, va încasa taxele la magazine sau de acasă de la alți localnici.

"Nu mi-e teamă cu banii la mine, că vin colegii şi mă ia cu maşina, mă duc la primărie. Ieri, de exemplu, am încasat în jur de 100 de milioane de lei vechi. După 15 ale fiecărei luni, trebuie mers în sate, că atunci iau pensiile. Mi-am făcut strategia și oamenii vin mereu să achite. Plus că au parte și de reducerea de 10% dacă achită până la finalul lunii martie. Decât să dai bani la transport sau să pierzi timpul, nu toţi îşi permit un mijloc de transport să se ducă", a mai spus Dumitru Paliță, agent fiscal în cadrul Primăriei Dănești. 

Oamenii sunt mulțumiți că nu mai merg până la primărie. "Pentru noi înseamnă mult. Nu mai mergem pe jos, prin frig, până la primărie. Sunt 10-15 kilometri până acolo. Suntem oameni bătrâni. Facem o jumătate de zi dus și întors. Așa, plătim la vecinul", a spus o femeie.

"Nu avem mijloace de transport până la primărie. E al treilea an în care plătim taxele în vecini. Vine după 10, când încep să vină pensiile și plătim taxele pentru că nu avem încotro", a spus un alt localnic. 

Primarul din Dănești spune că inițiativa, demarată in urmă cu trei ani, este avantajoasă atât pentru autorități, cât și pentru oameni.

"Vom mai merge pe la magazine, pe la diverşi oameni pe acasă până vom renova şcolile şi vom avea câte un punct în fiecare sat. Se simte mai ales pentru locuitorii care sunt în vârstă și le este greu să vină la primărie. Ne gândim şi la noi, să evităm aglomeraţia la sediul primăriei", a spus primarul din Dănești, Mădălin Paliță.

Galerie foto



Vizualizări: 2,198

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: