Şase noi şefi la CE Oltenia! Cine sunt!
Ministerul Energiei a anunţat, după mai multe amânări, care sunt noii membri ai Consiliului de Supraveghere, for de conducere al CE Oltenia. Aceştia au fost selectaţi în baza OUG 109, de o asociaţie formată din Pricewaterhouse Coopers Tax Advisors & Accountants și George Butunoiu Group. Ei vor fi numiţi oficial după ce vor fi aprobaţi de Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) din CE Oltenia.
În urma procesului de recrutare, au fost selectaţi următorii membri pentru Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia: Robert Ghelasi, Cornel Bobâlcă, Dan Codescu, Florin Marin. Simona Fătu, Constantin Jujan. Al şaptelea membru este un reprezentant al Fondului Proprietatea şi cel mai probabil este vorba despre Cătălin Nichifor.
Aşteptările lui Grigorescu
Din vechiul Consiliu de Supraveghere a rămas doar Cornel Bobâlcă, angajat al ministerului energiei. Bobâlcă nu este străin de CE Oltenia, el fiind şi în AGA pentru o vreme. Ministerul energiei, Victor Grigorescu, aşteaptă ca aceştia să numească, urgent, un Directorat definitiv. „Persoanele selectate pentru a face parte din Consiliul de Supraveghere al CE Oltenia au sarcina de a recruta urgent un Directorat definitiv, care să continue implementarea planului de eficientizare a companiei. În lunile următoare, Consiliul de Supraveghere va trebui să prezinte un plan de dezvoltare pe termen scurt şi mediu, care să traseze direcţiile clare privind planul de investiţii, modernizarea grupurilor energetice proprii sau retehnologizarea carierelor de minerit“. Totodată, Grigorescu spune că misiunea supraveghetorilor va fi să ţină compania departe de politicienii locali. „Mă aştept ca acest Consiliu de Supraveghere să ţină compania departe de ingerinţe politice nefaste, să curme risipa şi lipsa de integritate, protejând astfel interesele acţionarului, dar mai ales pe cele ale salariaţilor şi ale Gorjului. Indiferent cât de grea va fi această misiune, le voi sta mereu alături”, a precizat ministrul Energiei, Victor Grigorescu.
Jujan de la falimentarul CE Hunedoara
Poate cea mai surprinzătoare numire este cea a lui Constantin Jujan, cel care a fost director la CE Hunedoara. El a demisionat de la CE Hunedoara după doar câteva luni, dar a revenit în companie pe poziţia de consilier al directorului. Jujan a participat şi participă la întâlnirile cu Ministerul Energiei. Jujan are un proces cu administratorul judiciar al CE Hunedoara, pentru recuperarea sumei de 7.800 de lei. Lui Constantin Jujan i s-a imputat preţul prea mic de vânzare. Suma calculată a fost înregistrată ca prejudiciu după un raport al Curţii de Conturi.
Un alt membru este Robert Ghelasi, cu experienţă bancară şi printre singureii care au reuşit să atragă finanţare pentru proiecte energetice. Judecând după articolele apărute în presă, Ghelasi pare să fie un susţinător al energiei regenerabile. „Energia regenerabilă este ca în poezia “Steaua” a lui Mihai Eminescu “Era pe când nu s-a zărit / Azi o vedem şi nu e”. Am aşteptat din 3 ani din 2008 ca Legea 220 să intre în vigoare la schema suport completă. A funcţionat din noiembrie 2011 până în decembrie 2012 iar din ianuarie 2013, ajustările anunţate cu efect din iulie 2013, au pus în aşteptare pe toţi investitorii şi toate băncile au îngheţat finanţările. Sunt ultimele clipe ale acestei industrii“, spunea el la un forum pe energie. Ghelasi a lucrat şi pentru traderul Tinmar, o companie cu contracte cu CE Oltenia.
Colegul celor doi Remus. Borza şi Vulpescu
Dan Codescu vine la CE Oltenia după ce şi-a încheiat socotelile cu Oil Terminal, unde a fost preşedintele Consiliului de Administraţie. Printre funcţiile pe care le-a deţinut se mai numără cea de expert la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, expert la Oficiul Participaţiilor statului şi privatizării în industrie, octombrie 2012-iunie 2013 – consilier superior la Ministerul Economiei, iunie-noiembrie 2006 – expert la Direcţia Generală Privatizare şi Administrare a Participaţiilor Statului în Energie, noiembrie 2013- prezent – şef Serviciu Departament pentru energie din cadrul Direcţiei Generale Privatizare şi Administrare a Participaţiilor Statului în Energie.
În Consiliul de Supraveghere a fost selectată şi o femeie. Simona Fătu a lucrat mulţi ani în domeniul bancar, fiind vicepreşedinte la Volksbank România. În urmă cu câţiva ani a părăsit compania şi a avut funcţii în consiliile de administraţie la Societatea Naţională a Sării sau FDEE Electrica Distribuţie Transilvania Sud. Aria sa de expertiza include.
Despre Florin Marin se ştiu cele mai puţine lucruri. Acesta a fost membru în Consiliu de Supraveghere la Hidroelectrica, atunci când Remus Borza a fost numit preşedinte al Consiliului. Coleg în CS la Hidroelectrica i-a fost Remus Vulpescu, despre care se ştia că va ajunge la Gorj, dar şi Ioan Mihăilă, fost membru în CS la CE Oltenia, condamnat după ce a luat mită. Denunţător în cazul lui a fost Vulpescu. Potrivit presei, Marin a demisionat de la Hidroelectrica, după care a fost numit din nou, la propunerea firmei de recrutare Egon Zehnder.