Salvamont, lăudat de Comitetul Internațional de Salvare Montană: E în top!
Peste 100 de salvatori montani din nouă țări au luat parte, miercuri, la un concurs spectaculos de salvare de pe munte. Desfășurarea de forțe a fost în stațiunea Rânca, la baza vârfului Păpușa. Salvamontiștii români au făcut echipă cu străinii și au tehnici noi de salvare.
Au urcat pe munte cu schiurile de tură, au coborât de pe vârful Păpușa în rapel, au făcut exerciții de salvare din avalanșă contracronometru și au recuperat persoane din zone greu accesibile. Și un elicopter SMURD a aterizat la ieșirea din stațiunea Rânca, să ia parte la simulare.
Salvatorii montani s-au antrenat luni în șir să fie pregătiți pentru o misiune de salvare cu ajutorul aeronavei. „Se încearcă omogenizarea şi învăţarea unor tehnici noi faţă de ce am făcut până acum pentru că echipa e una pestriţă, mixtă”, a spus un salvator montan din Brașov. Salvatorii români au făcut echipă bună cu omologii lor italieni, sârbi, austrieci sau ucraineni. “Teoretic, tehnic, lucrăm la fel. Poate mici diferenţe, dar ne-am descurcat foarte bine”, a spus un alt salvator.
Salvatorii montani din România sunt printre cei mai dotați și bine pregătiți din Europa. „Cred că e foarte important să avem astfel de competiţii. Am văzut multe structuri de salvare montană în întreaga lume şi cred că Salvamont e în top”, a spus Ghebhardt Barbisch, de la Comitetul Internațional de Salvare Montană.
Ar mai fi nevoie însă de oameni. “Trebuie să ne adaptăm permanent la dezvoltarea activităţilor turistice şi economice din munte şi trebuie să adaptăm şi numărul de salvatori pe care îl avem şi să reuşim să ne mărim numărul”, a spus Sabin Cornoiu, șeful Salvamont.
La competiția organizată, miercuri, la Rânca, salvatorii montani au făcut echipă și cu câinii special antrenați să salveze oameni prinși sub zăpadă. În plus, au fost prezentate și dronele care le sunt de mare folos celor de la Salvamont când au misiuni de salvare.